Articol scris de Mirela Voicu, Head of Accounting Dpt. – Accountable
Ce reprezintă dobânzile și penalitățile de întârziere?
În cazul neachitării la termenul de scadență a obligațiilor fiscale, se datorează după acest termen dobânzi și penalități de întârziere care se stabilesc prin decizii ale organului fiscal. Dobânzile și penalitățile de întârziere se constituie ca și venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.
Care este cuantumul dobânzilor și penalităților aplicate?
Dobânzile se calculează prin aplicarea unui anumit procent la suma obligației fiscale datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Dacă în urma corectării declarațiilor fiscale sau a deciziilor de impunere rezultă obligații fiscale suplimentare dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenței creanței fiscale pentru care s-a stabilit diferența și până la data stingerii acesteia, inclusiv.
Penalitățile de întârziere se calculează prin aplicarea unui anumit procent la suma obligației fiscale datorate, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și nu înlatură obligația de plata a dobânzilor.
Dobânzile și penalitățile generate de diverse situații în care se poate afla societatea:
- Nu se constituie dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligații fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum și sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.
- Neplata la termen a impozitelor administrate de organul fiscal central pentru care perioada fiscală este anuală generează dobânzi astfel:
a) în anul fiscal de impunere, pentru obligațiile fiscale, dobânzile se calculează din ziua următoare termenului de scadență și până la data stingerii sau, după caz, până în ultima zi a anului fiscal de impunere, inclusiv;
b) pentru sumele neachitate în anul de impunere, dobânzile se calculează începând cu prima zi a anului fiscal următor până la data stingerii acestora, inclusiv.
- În cazul plăților efectuate prin decontare bancară – dacă instituțiile de credit nu deconteaza sumele cuvenite bugetului general consolidat în termen de 3 zile lucrătoare de la data plății, contribuabilului i se generează dobânzi și penalități de întârziere.
- Dobânzi și penalități de întârziere în cazul debitorilor pentru care s-a pronunțat o hotărâre de dizolvare - începând cu data înregistrării hotărârii de dizolvare a debitorului la registrul comerțului nu se mai datorează și nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere.Dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă s-a desființat actul care a stat la baza înregistrării dizolvării, se vor calcula dobânzi și penalități de întârziere între data înregistrării în registrul comerțului a actelor de dizolvare și data rămânerii definitive a hotărârii de desființare.
- Nedeclarare creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central genereazăo penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate. Penalitatea de nedeclarare se poate reduce la cererea contribuabilului cu 75%, dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare sau sunt eșalonate la plată, reducerea acordându-se în acest caz la finalizarea eșalonării la plată.Penalitatea de nedeclarare se majorează cu 100% în cazul în care obligațiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare. Nu se stabilește penalitatea de nedeclarare dacă aceasta este mai mică de 50 lei.
- Majorări de întârziere în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale - nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Procedura de poprire instituită de organele fiscale
Poprirea asupra veniturilor persoane fizice sau persoane juridice se constituie de organul de executare prin trimiterea unei adrese prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, terţului poprit, însotiță de o copie a titlului executoriu.
Poprirea se consideră înfiinţată din momentul primirii adresei de înfiinţare de către terţul poprit care este obligat să înregistreze atât ziua, cât şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi.
Sumele existente cât și cele viitoare din conturile în lei și în valută vor fi indisponibilizate, banca neacceptând alte plăți din conturi până la achitarea integrală a obligațiilor fiscale din adresa de înființare a popririi.
Nu vor fi supuse executării silite prin poprire sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale necesare derularii unor programe ori proiecte si sumele necesare plăţii drepturilor salariale.
După înfiinţarea popririi, terţul poprit are obligația de a plăti organului fiscal suma reţinutăîn contul indicat, iar dacă debitorul face plata în termenul prevăzut în somaţie, organul de executare va înştiinţa băncile pentru sistarea totală sau parţială a indisponibilizării.
Există situația în care popririle înfiinţate duc la imposibilitatea debitorului de a-şi continua activitatea economică, cu consecinţe sociale deosebite. Astfel, la cererea debitorului ţinând cont de motivele invocate, creditorul fiscal poate dispune suspendarea temporară totală sau parțială a executării silite prin poprire. Suspendarea se poate dispune pentru o perioadă de maxim 6 luni de la data comunicării către bancă a suspendării popririi de către organul fiscal.
În concluzie, cea mai bună variantă de a evita aceste dobânzi și penalități este, desigur, aceea de a plăti obligațiile fiscale la termen. Uneori însă acest lucru nu este posibil și atunci trebuie să știm la ce să ne așteptăm. Pentru că o altă urmare neplăcută a neachitării la termen și a calculării de dobânzi și penalități este aceea că fișa sintetică a societății se va încărca cu niște sume care nu pot fi aflate și stinse decât solicitând acest document de la autorități. În prezent dobânzile și penalitățile au aceeași procedură de calcul, doar procentele fiind diferite deșiîn trecut au existat mai multe diferențe între conceptul de dobânzi și cel de penalități de întârziere.
Util de știut: Accountable și Avocatnet pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (1)