Calendarul de desfășurare a examenului de bacalaureat din 2017 a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5070/2016 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 696 din 7 septembrie.
Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea de vară au putut să se înscrie la sesiunea de toamnă până pe 14 iulie. Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu, potrivit unui comunicat al ministerului. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare.
Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, pot fi consultate aici. Potrivit unui comunicat al ministerului, avem de-a face cu o rată de promovare de 28,3%. În raport cu rata de promovare generată de rezultatele iniţiale (26%) se constată o majorare de 2,3%, iar în raport cu procentul final din sesiunea II-a de anul trecut (25,7%), creșterea este de 2,6%. Prin urmare, au promovat examenul de Bacalaureat, în sesiunea august-septembrie, 8.463 de candidați, cu 705 mai mulţi faţă de prima afişare a rezultatelor (7.758).
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
- susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
- obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Fraudarea examenului nu le mai permite elevilor să-l susțină în următoarele două sesiuni
Candidații care fraudează sau încearcă să fraudeze examenul de bacalaureat vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la probele următoare, "fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale", după cum se arată în ordinul de ministru. În plus, ei nu vor mai avea dreptul să mai participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pentru a reduce cât mai mult încercările de fraudare, sălile de examen vor fi dotate cu camere de supraveghere audio-video. Totodată, elevii nu vor avea voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete, iar cei care refuză să lase aceste obiecte în sala de depozitare nu vor fi primiți în examen. De asemenea, se interzice candidaților să aibă asupra lor, ori în băncile în care sunt așezați în sala de examen, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ori care permite conectarea la internet/rețelele de socializare.
Important! Orice încălcare a acestor reguli este considerată fraudă/tentativă de fraudă și se sancționează ca atare.
Comentarii articol (5)