Limitele legale ale dreptului de proprietate privată sunt reglementate de Codul civil în vigoare, act normativ care tratează într-un subcapitol distinct şi "Vederea asupra proprietăţii vecinului".
În primul rând, referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, documentul citat stabileşte prin intermediul art. 614 că nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
În ceea ce priveşte distanţa minimă pentru fereastra de vedere, legiuitorul stipulează păstrarea unei distanţe minime între curtea vecinului şi fereastra de vedere ori balconul construit.
"Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond", este explicat la art. 615 din Codul civil.
De asemenea, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
Nu în ultimul rând, referitor la fereastra de lumină, dispoziţiile din actul normativ nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină, cu respectarea unei condiţii: construcţia acestora să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (14)