Plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate va fi suportată, în anumite situații, de autoritățile locale române, potrivit unei Propuneri legislative pentru completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Proiectul a primit marți votul Senatului, însă Camera Deputaților va avea votul decisiv în privința aplicării măsurii propuse.
După cum a fost amendată propunerea de act normativ, plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, va putea fi suportată de administrațiile publice locale române, dacă familia care optează pentru repatriere face dovada că nu poate acoperi costurile acesteia. Concret, costul unei repatrieri poate să se situeze între 1.500 și 6.000 de euro, așa cum se arată în expunerea de motive a proiectului: "Având în vedere că numărul cetățenilor români aflați la muncă în străinătate este de aproximativ patru milioane și, conform rapoartelor poliției, nu de puține ori românii sfârșesc dramatic, se impun măsuri care să vină în sprijinul familiilor ale căror venituri nu pot acoperi costurile repatrierii".
În prezent, acestor familii nu li se oferă, practic, un drept de opțiune cu privire la repatriere. De cele mai multe ori, pentru că nu ajung să acopere nici măcar costurile de la morga spitalului în care au fost ținuți cei dragi (sume care, potrivit expunerii de motive, sunt incluse în costul total al repatrierii), familiile acestora se văd nevoite să accepte incinerarea sau înhumarea trupului celui decedat în statul respectiv. Un exemplu în acest sens este cel al unui cetățean român decedat în Spania, în anul 2014, pentru care familia nu a fost de acord să fie înhumat pe teritoriul spaniol. În mai puțin de un an, costul impus de morga spitalului în care acesta a decedat a ajuns la uriașa sumă de 43.000 de euro, potrivit expunerii de motive a proiectului. În schimb, dacă prevederile propuse ar ajunge să se aplice, astfel de familii ar avea posibilitatea reală să obțină repatrierea celor decedați, știind că pot solicita autorităților locale să suporte aceste cheltuieli în numele lor.
Notă: Propunerea legislativă se referă la cheltuielile de repatriere pentru cetățenii decedați pe teritoriul statelor de reședință. Potrivit Codului civil, reședința persoanei fizice este locul unde își are locuința secundară, ceea ce înseamnă că nu toți cetățenii români care decedează în afara granițelor țării - cei aflați, spre exemplu, în vacanță - sunt vizați de propunerea legislativă.
Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să obțină votul Camerei Deputaților, ca For decizional, să fie promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)