Examenul național de definitivare în învățământ în anul școlar 2016-2017 s-a desfășurat potrivit calendarului și metodologiei publicate în Monitorul Oficial și aplicabile de la data publicării. Cele două etape ale examenului s-au finalizat, prima fiind reprezentată de inspecțiile de specialitate, iar cea de-a doua de proba scrisă.
De curând, au fost afișate pe site-ul www.definitivat.edu.ro și rezultatele finale la proba scrisă, în urma contestațiilor depuse de candidați. Ultimul pas este reprezentat de validarea de către Ministerul Educației Naționale a rezultatelor examenului în perioada 2-22 mai 2017.
Cadrele didactice care au promovat examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, putând să-și obțină mai târziu și gradele didactice, după titularizarea în învățământ. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, peste 3.500 de candidaţi au obţinut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitar, în urma acestui examen. Asta înseamnă un grad de promovare de aproximativ 67%.
Ce noutăți a adus examenul?
Metodologia de desfășurare a examenului este stabilită prin Ordinul MENCS nr. 5087/2016 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 754 din 28 septembrie 2016. Structura examenului presupune două etape: o primă etapă (eliminatorie) ce constă în susținerea a două inspecții de specialitate și în evaluarea portofoliului profesional, precum și o etapă subsecventă ce constă într-o probă scrisă. Examenul se organizează distinct pentru fiecare disciplină sau specialitate în parte, iar subiectele aferente sunt elaborate de MENCS (actualmente Ministerul Educației Naționale, denumirea acestuia fiind schimbată odată de noul Guvern).
Pentru obținerea definitivării în învățământ, metodologia impune condiția efectuării unui stagiu de practică obligatoriu de către cadrul didactic. Stagiul are durata de un an și presupune predarea efectivă la clasă, în sistemul preuniversitar de învățământ, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. Până în sesiunea aferentă anului școlar 2015-2016, candidații trebuiau să treacă de inspecțiile la clasă și de proba scrisă, fără să fie nevoie de evaluarea portofoliului profesional sau de efectuarea unui stagiu de practică. De asemenea, calendarul de desfășurare era mai extins, astfel că proba scrisă avea loc spre sfârșitul verii.
„Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă”, este explicat într-un comunicat de presă al ministerului.
Dosarul de înscriere la definitivat, pentru anul școlar 2016-2017, a trebuit să conțină următoarele documente:
- fișa de înscriere la examenul național de definitivare;
- copii ale actelor de studii în baza cărora se face înscrierea la examen, însoțite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă, certificate "conform cu originalul" de către conducerea unității de învățământ;
- document certificat "conform cu originalul" de către conducerea unității de învățământ, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică și metodică;
- copii ale următoarelor documente, certificate "conform cu originalul" de către conducerea unității de învățământ: decizia de repartizare pe post, buletin/carte de identitate, certificat de naștere, document privind schimbarea numelui;
- adeverință privind calificativul "Bine" sau "Foarte bine" acordat pentru anul școlar precedent anului în care se susține proba scrisă, pentru candidații care au efectuat stagiul de practică obligatoriu, dar nu s-au înscris sau nu au promovat examenul și s-au înscris în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011.
Important! Potrivit prevederilor ordinului, orice fraudă sau tentativă de fraudă la proba scrisă poate conduce la eliminarea candidatului din examen. În consecință, candidații eliminați pierd dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea imediat următoare.
Comentarii articol (1)