Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 823 din 18 octombrie 2016.
- Actul normativ citat, cu impact în zona de colectare, depozitare şi reciclare a deşeurilor, introduce conceptul de "plătești pentru cât arunci", iar aplicarea unui astfel de mecanism, care va fi realizat în baza mai multor criterii, vizează în mod direct atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care produc și aruncă gunoi.
- În plus, documentul introduce obligația separării diferitelor tipuri de deșeuri, atât în timpul procesului de colectare, cât şi în cel de transport.
- Mai multe detalii aveţi aici.
- Intrare în vigoare: 28 octombrie 2016.
Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 828 din 19 octombrie 2016.
-
Prin intermediul actului amintit, din ianuarie anul viitor se vor aplica mai multe modificări fundamentale privind funcţionarea şi
înregistrarea persoanelor fizice ce desfăşoară activităţi economice ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) şi familiale (IF). - Mai precis, o PFA va putea obţine autorizare pentru maximul cinci clase de autorizare (coduri CAEN), în timp ce în cazul II va exista o limitare de zece clase de activități. Totodată, vor exista şi limitări la angajare, în sensul că PFA va putea avea cel mult trei salariaţi angajaţi cu contract individual de muncă, iar II opt.
- Informaţii în detaliu despre noile prevederi aveţi aici. Din acest articol aflaţi ce condiţii trebuie să îndeplinească studenţii pentru a înfiinţa gratuit PFA sau II.
- Intrare în vigoare: 17 ianuarie 2016.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2016 pentru completarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi a art. 45 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, precum şi pentru abrogarea art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 824 din 19 octombrie 2016.
- Potrivit acestei OUG, elevii care fac naveta pe distanțe nu mai mari de 50 de kilometri, pentru a merge la şcoală, pot să beneficieze de decontarea în totalitate a abonamentelor de transport rutier.
- Astfel, a fost eliminat mecanismul de decontare plafonată aplicabil până acum, în contextul în care peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic în anul şcolar trecut folosind transportul rutier, pentru a ajunge la cursuri, iar costul la care se ridică un abonament lunar este relativ mare.
- Informaţii despre subiect sunt aici.
- Intrare în vigoare: 19 octombrie 2016.
Moţiunea 3MS/2016 - Şi minciuna poate să ucidă a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 829 din 20 octombrie 2016.
- Moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului justiției, Raluca Prună, a fost adoptată recent de parlamentari şi joi a fost publicată în Monitor.
- Totuşi, chiar dacă inițiatorii au cerut demisia ministrului justiției, în contextul în care aceasta a susţinut în plenul Consiliului Superior al Magistraturii că a minţit judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare, Guvernul nu este obligat să o demită pe Raluca Prună din funcţie.
- Detalii, aici.
- Intrare în vigoare: 20 octombrie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 767/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838 din 21 octombrie 2016.
- Prin intermediul acestei hotărări, Guvernul vrea să simplifice relaţia dintre beneficiarii indemnizaţiei de şomaj sau cei care doresc să ceară acest beneficiu şi autorităţi.
- Astfel, agențiile teritoriale de muncă sunt de-acum obligate să accepte adeverințele electronice pe care solicitanții le prezintă în aceleași condiții în care le acceptă pe cele obținute de la ghișeele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
- De asemenea, persoanele care au încheiat un contract de asigurare pentru șomaj pot să ateste calitatea de asigurat cu orice alt document justificativ al calității de asigurat, eliberat de instituțiile competente în format electronic.
- Mai multe informaţi puteţi citi aici.
- Intrare în vigoare: 21 octombrie 2016.
Comentarii articol (0)