Legea nr. 221/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 934 din 21 noiembrie 2016.
- Din 20 ianuarie 2017, tarifele rovinietei vor fi modificate pentru anumite categorii de vehicule pentru transportatorii de mărfuri.
- Mai precis, vor exista scăderi ale tarifului rovinietei în cazul vehiculelor de transport de marfă cu 3,5 tone sub masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 7,5 tone sau pentru vehiculele de transport de marfă cu 7,5 tone sub masa totală maximă autorizată mai mică de 12 tone.
- Lucrurile sunt mai complicate când vine vorba de tarifele aplicabile transportatorilor de persoane, în condiţiile în care această categorie de autovehicule este vizată de două seturi diferite de tarife. De altfel, erorile semnalate vor fi corectate de autorităţi în regim de urgenţă.
- Detalii despre subiect găsiţi aici şi aici.
- Intrare în vigoare: 20 ianuarie 2017.
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 394 din 21 noiembrie 2016.
- Comercianţii din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi, din mai anul viitor, să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare.
- Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum vor trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior vor trebui donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute.
- De alimentele donate vor beneficia, printre altele, fundaţiile şi asociaţiile umanitare, spitalele, orfelinatele sau căminele de bătrâni.
- Informaţii suplimentare sunt aici.
- Intrare în vigoare: 21 mai 2017.
Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 23 noiembrie 2016.
- Potrivit actului normativ, persoanele care nu-și plătesc la timp facturile de căldură și gunoi vor putea să fie executate silit mai ușor de-acum înainte.
- Astfel, facturile emise pentru serviciile de alimentare cu apă, cu căldură, de canalizare și de salubrizare vor fi considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că restanţierii vor putea fi executaţi silit fără să mai fie necesară acționarea lor în justiție.
- Detalii, aici.
- Intrare în vigoare: 26 noiembrie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 853/2016 pentru modificarea Normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 304/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 941 din 23 noiembrie 2016.
- Prin intermediul acestei hotărâri, Executivul a simplificat procedura prin care se solicită de către asigurați rambursarea cheltuielilor cu asistența medicală făcute în Uniunea Europeană.
- Printre altele, asigurații nu mai sunt obligați să-și procure singuri traducerile pentru documentația pe care trebuie să o depună pentru rambursare.
- Totodată, nu mai este necesară depunerea biletului de internare eliberat de un cadru medical din România, în cazul celor care au fost spitalizați mai mult de 24 de ore pentru tratamente.
- Aflaţi de aici cum se pot obţine banii.
- Intrare în vigoare: 23 noiembrie 2016.
Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2153/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 946 din 24 noiembrie 2016.
- Pentru a creşte nivelul de conștientizare a cetățenilor cu privire la protecția mediului, anumite organizaţii nonguvernamentale (ONG) vor putea obţine o finanţare de până la 450.000 de lei pentru organizarea de activități de educație a publicului.
- Odată ce va fi anunţară deschiderea sesiunii de înscrieri în cadrul proiectului, organizaţiile neguvernamentale (persoane juridice române, asociaţii sau fundaţii, dacă actul constitutiv al organizaţiei sau statutul, după caz, cuprinde prevederi referitoare la protecţia mediului) vor putea solicita ajutorul financiar.
- Mai multe informaţii puteţi citi aici.
- Intrare în vigoare: 24 noiembrie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 871/2016 privind stabilirea zilei de 2 decembrie 2016 ca zi liberă a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950 din 25 noiembrie 2016.
- Pentru a lega zilele de 30 noiembrie (miercuri) şi 1 decembrie (joi) de zilele de weekend, Guvernul a decis să dea liber bugetarilor în data de 2 decembrie (vineri).
- Prin urmare, salariaţii din sectorul public se vor bucura de o minivacantă, începând de miercuri şi până duminică, inclusiv. Totuşi, ziua de 2 decembrie va fi recuperată fie pe 17 decembrie (sâmbăta), fie prin prelungirea timpului de lucru până cel târziu la 16 decembrie.
- În ceea ce îi priveşte pe angajaţii din sectorul privat, aceştia vor putea sta acasă vineri doar dacă angajatorul ia o asemenea decizie, la nivel intern - detalii aici.
- Mai multe detalii despre actul normativ aveţi în acest articol.
- Intrare în vigoare: 25 noiembrie 2016.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 - "Declarație privind impozitul pe profit" și 120 - "Decont privind accizele" a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950 din 25 noiembrie 2016.
- În conformitate cu prevederile noului sistem fiscal, Fiscul a actualizat formularul 101, prin care este declarat impozitul pe profit, dar şi declaraţia 120, respectiv decontul privind accizele.
- Astfel, noul model al formularului 101 va fi utilizat începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2016 (termen-limită de depunere: 25 martie 2017).
- Informaţii suplimentare, aici.
- Intrare în vigoare: 25 noiembrie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă de protecţie civilă a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 955 din 25 noiembrie 2016.
- De-acum încolo, noile construcţii cu subsol de tipul bisericilor, sălilor de sport cu maximum 400 de locuri pe scaune sau unităţilor de primire turistică (hoteluri şi pensiuni) vor fi obligate să aibă adăposturi de protecţie civilă pentru protejarea populaţiei.
- În plus, realizarea acestor adăposturi va fi obligatorie şi la staţiile de metrou existente, în contextul în care, în prezent, nu toate aceste staţii îndeplinesc o asemenea cerinţă.
- Toate detaliile sunt în acest articol.
- Intrare în vigoare: 25 noiembrie 2016.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3396/2016 pentru aprobarea modelului şi conținutului formularelor „Adeverinţă de venit“ şi „Cerere de eliberare a unei adeverinţe de venit“ pentru persoane fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 954 din 25 noiembrie 2016.
- Fiscul a aprobat, prin acest act normativ, un nou model al formularelor „Adeverinţă de venit“ şi „Cerere de eliberare a unei adeverinţe de venit“ pentru persoane fizice.
- De altfel, adeverinţa de venit, adică acel document prin care se atestă veniturile realizate de persoanele fizice, în cursul unui an fiscal, este unul dintre cele mai solicitate documente de către cetăţeni.
- În altă ordine de idei, adeverinţele de venit sau certificatele de atestare fiscală nu mai trebuie ridicate acum de la ghişeu de către contribuabili, acestea fiind transmise direct entităților publice care le solicită.
- Informaţii pe larg citiţi aici.
- Intrare în vigoare: 25 noiembrie 2016.