Hotărârea Guvernului nr. 826/2016 privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 896 din 8 noiembrie 2016.
- Actul normativ stabileşte tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), aplicabile în următoarele şase luni, mai exact până la mijlocul lunii mai a anului viitor.
- Spre exemplu, prețurile maxime ale poliței RCA pentru capacitatea cilindrică a autoturismului de până la 1.200 cmc vor fi de 997 de lei pentru cei în vârstă de până la 25 de ani, 810 lei pentru cei cu vârste între 26 și 30 de ani, 617 lei pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, 624 de lei pentru cei cu vârste între 41 și 50 de ani, 618 lei pentru cei cu vârste între 51 și 60 de ani și 547 de lei pentru cei cu vârste de peste 60 de ani.
- Asigurătorii RCA au şi posibilitatea de a stabili tarife mai mici decât cele indicate în documentul Guvernului, dar cei ce vor depăşi tarifele maxime vor risca amenzi de până la 50.000 de lei.
- Mai multe detalii aveţi aici.
- Intrare în vigoare: 18 noiembrie 2016.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3006/2016 privind aprobarea Procedurii de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 894 din 8 noiembrie 2016.
- Codul fiscal permite unor persoane independente din punct de vedere juridic, dar care se află într-o strânsă legătură economică şi organizatorică, să fie tratate de către autorităţile fiscale ca un grup fiscal unic, din perspectiva TVA.
- Pentru a putea înfiinţa un grup fiscal unic, trebuie ca toate persoanele impozabilie din grup (minimum două) să aplice aceeaşi perioadă fiscală, iar opţiunea de a face parte din grupul fiscal să se refere la o perioadă de cel puţin doi ani.
- Din momentul implementării grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completează Decontul de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile proprii şi îl transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, în vederea întocmirii Decontului consolidat de taxă pe valoarea adăugată (formularul 300). Acesta se depune, în numele grupului fiscal unic, la organul fiscal competent.
- Intrare în vigoare: 8 noiembrie 2016.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3140/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, precum şi a modelului şi conţinutului formularului 013 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/ Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente“ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 893 din 8 noiembrie 2016.
- Potrivit prevederilor din Codul fiscal, persoanele juridice străine ce înregistrează în România unul sau mai multe sedii permanente au calitatea de plătitori de impozit pe profit.
- Îndeplinirea obligațiilor fiscale sau de natură financiar-contabilă trebuie realizată de un sediu permanent desemnat de persoana juridică străină, ce trebuie înregistrat la Fisc.
- În acest sens, autoritățile fiscale au reactualizat conținutul declarației 013 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/ Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente“.
- Formularul trebuie depus în termen de 30 zile de la înregistrarea sediului secundar, iar eventualele modificări ulterioare se declară la ANAF în termen de 15 zile.
- Intrare în vigoare: 8 noiembrie 2016.
Legea nr. 206/2016 pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum și pentru modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 9 noiembrie 2016.
- Examenul de acces în profesia de notar se desfăşoară de-acum după noi reguli. Astfel, concursul de admitere ca notar stagiar constă doar într-o probă teoretică scrisă, eliminându-se astfel proba orală, iar nota minimă pe care trebuie să o obțină candidații la examenul de intrare în profesie este 7,00.
- De asemenea, cel care are nevoie de un certificat european de moștenitor îl poate solicita, mai nou, direct la notarul public.
- Găsiţi toate noutăţile în acest articol.
- Intrare în vigoare: 12 noiembrie 2016.
Legea nr. 210/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016.
- Actul normativ transpune în legislaţia naţională directivele europene de fabricare și etichetare a poduselor de tutun. Astfel, producerea ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică, respectiv un miros sau gust diferit de cel al tutunului va fi interzisă din decembrie începând.
- Totuşi, pachetele cu astfel de capsule aromate existente în prezent pe piaţă vor mai putea fi comercializate până în mai 2017. În ceea ce priveşte ţigările mentolate, acestea vor dispărea de pe piaţă cel târziu în mai 2019.
- De asemenea, pachetele de ţigări vor avea noi mesaje şi imagini grafice de avertizare pentru cumpărători, ce vor trebui tipărite cu respectarea anumitor caracteristici tehnice.
- Nu în ultimul rând, chiar dacă senatorii stabiliseră ca fumatul în public să fie permis în spaţii şi pe terase destinate în mod special consumului de tutun, aceste propuneri au fost eliminate.
- Informaţii pe larg aveţi aici şi aici.
- Intrare în vigoare: 10 decembrie 2016.