Răniții din incendiul de la Clubul Colectiv vor beneficia încă doi ani de decontarea tratamentelor medicale în spitalele din străinătate și din România. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.74/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 56/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.878 din 2 noiembrie 2016, s-a stabilit prelungirea până în 2018 a datei-limită pentru acordarea acestor ajutoare, în condițiile în care vechiul termen era 31 decembrie 2016. Ordonanța a intrat în vigoare la momentul publicării în Monitor, iar Ministerul Sănătății urmează să actualizeze metodologia de decontare și modelele de cereri și declarații pe propria răspundere.
De asemenea, Guvernul a avut în vedere și problematica plăților în avans. Astfel, spitalele străine care cer plăți în avans pentru unele dintre tratamentele și intervențiile medicale pe care urmează să le facă le vor primi înainte de efectuarea acestora, întrucât plata tratamentelor se va efectua direct în contul spitalului din străinătate.
În plus, Executivul a mai hotărât că însoțitor al victimei poate fi și reprezentantul unei persoane juridice desemnat în acest scop. Victima sau însoțitorul acesteia trebuie să dea o declarație pe propria răspundere prin care să spună dacă și în ce măsură victima beneficiază de acoperirea (fie și parțială) a cheltuielilor de spitalizare și tratament din alte surse, pentru ca statul român să nu aloce sume de bani care nu sunt necesare.
Multe dintre victimele incidentului din București, din noaptea de 30 octombrie 2015, au fost trimise pentru îngrijiri medicale în străinătate în toată această perioadă, iar cei cu arsuri grave necesită tratamente și în anii următori. Prin OUG nr. 56/2015 s-a decis ca tratamentul acestor persoane să fie decontat integral din banii statului, însă termenul-limită pentru acordarea acestui ajutor bănesc era 31 decembrie 2016. Executivul a venit cu această măsură pentru a-i ajuta să beneficieze de decontarea tratamentului inclusiv pe cei care nu erau asigurați în sistemul de sănătate sau pe cei care au fost trimiși la tratament în spitale din afara Uniunii Europene (în Turcia, spre exemplu). Mai multe detalii despre această măsură puteți afla de aici.
La ora actuală, 27 de pacienți se mai află la tratament în străinătate, însă numărul acestora se modifică permanent, potrivit Executivului.
Comentarii articol (0)