De obicei, o firmă de contabilitate este considerată bună dacă, în urma controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), ale inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM) sau ale altor organisme de control, compania nu primește amenzi. Dar până să ai un control de la ANAF, cum poți să știi dacă societatea de contabilitate respectă legile contabile și fiscale?
Îți prezentăm mai jos șapte metode prin care poți să testezi calificarea și expertiza firmei de contabilitate cu care lucrezi.
1. Solicită periodic fișa de plătitor a companiei de la ANAF
În fișa de plătitor a companiei de la ANAF sunt prezentate toate obligațiile de plată pe care compania trebuie să le achite. Această situație se poate verifica și online, dacă societatea are un certificat digital și s-a înregistrat în acest scop la Fisc. Dacă toate obligatiile companiei sunt îndeplinite, atunci soldul tuturor impozitelor și taxelor trebuie să fie zero. Dacă există solduri neachitate, cere explicații firmei de contabilitate.
2. Solicită lunar componenta soldurilor aferente facturilor neachitate către furnizori și facturilor neîncasate de la clienți
Această situație vă arată dacă firma de contabilitate a alocat corect plățile către furnizori și încasările de la clienți. Alocarea incorectă a plăților sau a încasărilor poate determina crearea de probleme în relațiile comerciale cu furnizorii sau clienții.
3. Solicită periodic componenta avansurilor de trezorerie nedecontate de salariați
Această situație te ajută să previi situația în care angajați ai companiei pleacă fără să-și deconteze toate avansurile primite.
4. Cere companiei de contabilitate analize financiare detaliate
În mod normal, firma de contabilitate trebuie să pregătească în fiecare lună un raport în care să prezinte situația financiară a firmei. Acest raport trebuie să cuprindă cel puțin:
- analiza veniturilor și a cheltuielilor la nivel de companie și la nivel de produs, departament, oraș etc.;
- o previziune de cash-flow pentru următoarele trei luni;
- analiza indicatorilor de profitabilitate, lichiditate, eficiență și îndatorare, în comparație cu principalii concurenți.
5. Solicită calcularea sumelor de plată către buget până în data de 17 a lunii
În general, firmele de contabilitate amână calculul obligațiilor de plată către buget până în ultima zi (25 a lunii). În acest fel, proprietarii de firme sunt în imposibilitatea de a-și face o prognoză a plăților. De multe ori, ei plătesc fără a fi convinși că acelea sunt sumele corecte de plată. Pentru a evita acest lucru, solicită întocmirea declarațiilor și calculul obligațiilor până în data de 17 a lunii.
6. Verifică modul de calcul al impozitului pe profit
De multe ori, firmele de contabilitate înregistrează tranzacțiile complexe drept cheltuieli nedeductibile. În acest fel, elimină orice risc pe care l-ar avea la un eventual control, dar acest lucru determină un cost suplimentar de 16% pentru proprietari. Cum poți să verifici acest lucru? Solicită trimestrial lista cu toate cheltuielile nedeductibile.
7. Solicită întocmirea de grafice cu informații financiare
Pentru a putea depista eventualele erori în contabilitate, solicită întocmirea de grafice pentru diferite categorii de date financiare. Se pot solicita grafice lunare cu:
- venituri și cheltuieli, la nivel general sau detaliat pe tipuri de categorii;
- soldul furnizorilor și al clienților;
- soldul de numerar din bancă și casierie;
- soldul stocurilor;
- datoriile de plată către bugete.
Orice abatere de la normalitate trebuie explicată de către firma de contabilitate.
Comentarii articol (15)