Pentru a proteja sănătatea și siguranța celor care se duc la piscinele publice ca să facă baie sau să înoate, MS a introdus noi reguli de igienă pe care să le respecte, în principal, firmele ce dețin asemenea bazine.
Acestea sunt incluse în Ordinul MS nr. 994/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul MS nr. 119/2014, care a apărut azi în Monitorul Oficial și deja se aplică de la momentul publicării sale. Vorbim de mai multe noutăți, însă unele dintre ele, care sunt indicate expres, se vor aplica abia din 21 februarie 2020.
Zona pentru dezinfectarea picioarelor și responsabilul de piscină
Înainte de toate, fiecare piscină publică trebuie să aibă o zonă pentru dezinfectarea picioarelor (pediluviu), prevede actul normativ. Aceasta trebuie să fie, practic, la intrarea în piscină, poziționată în așa fel încât să nu poată fi evitată.
„[P]entru piscinele de uz public, accesul utilizatorilor către suprafața adiacentă bazinului se face obligatoriu prin trecerea prin pediluviu, dușuri pentru picioare sau orice alt sistem ce asigură condiții similare de dezinfecție a picioarelor”, scrie în document. Până acum, singura obligație era ca clienții să facă duș înainte de a intra în piscină, care oricum este păstrată în continuare.
Iar dacă cineva are boli transmisibile, răni deschise sau boli de piele, de exemplu, nu-i este permis să intre în apă. Practic, și această regulă exista până acum și este păstrată în continuare. Totodată, accesul la piscină este interzis dacă persoanele fizice nu trec prin pediluviu și nu fac duș.
În plus, în afară de zona de dezinfectare a picioarelor, pentru persoanele desculțe sau în papuci de baie trebuie să existe o cale de circulație separată de căile folosite de persoanele încălțate.
Altă noutate este că, de-acum, fiecare piscină publică trebuie să aibă un responsabil de piscină, adică cineva care să se ocupe de buna funcționare a piscinei sau de respectarea cerințelor igienice și ambientale, printre altele. Până acum, responsabilul de piscină nu exista în legislație.
Referitor la temperatura apei, temperatura minimă trebuie să fie de cel puțin 24°C și de cel mult 32°C. Asta în condițiile în care, până acum, firmele aveau de respectat intervalul 22 - 24°C.
Referitor la apa din piscină și, în cazul bazinelor acoperite, aerul din încăpere, ordinul dispune că firmele trebuie să îndeplinească patru noi obligații:
- filtrarea și dezinfectarea apei din piscină pentru a îndepărta particulele, poluanții și microorganismele;
- folosirea unor sisteme adecvate pentru distribuția eficientă a dezinfectantului în piscină și îndepărtarea apei contaminate;
- curățarea biofilmului (ce se formează în mediile apoase când bacteriile se prind de suprafețe și produc o substanță vâscoasă), a sedimentelor de pe podeaua bazinelor și a particulelor absorbite pe filtre;
- aerisirea adecvată a piscinelor acoperite pentru a îndepărta substanțele evaporate în urma dezinfecției și a reduce nivelul de radon (element chimic gazos).
Aceste patru obligații nu se regăseau până acum în legislație. Astfel, pentru a le putea implementa, firmele care deja au piscine au la dispoziție 18 luni, adică până pe 21 februarie 2020.
Dacă ai de gând să deschizi o piscină, trebuie să respecți anumite indicații
Când vine vorba de proiectarea și execuția piscinelor publice, noul act normativ stabilește mai multe indicații precise. Însă regulile trebuie puse în aplicare, prin modificări adecvate, și de către firmele care deja au astfel de bazine, termenul-limită fiind 21 februarie 2020.
Finisajul din jurul piscinei trebuie să fie antiderapant, iar marginea piscinei să aibă un sistem de care persoanele să se poată prinde cu mâinile. Aceste prevederi existau și până acum.
Apoi, dacă bazinul are o adâncime mai mare de 60 cm, zona prin care se intră/iese trebuie să aibă trepte rotunjite antiderapante cu balustrade bine fixate, obligația fiind nouă. Adâncimea bazinului trebuie marcată corespunzător pe margini, la fel ca până acum, însă, ca noutate, pereții acestuia trebuie să aibă o treaptă de odihnă poziționată în funcție de adâncime.
Altă noutate este că piscinele publice alimentate cu apă potabilă au nevoie de sisteme de recirculare și tratare a apei, în condițiile în care acestea nu erau obligatorii până acum.
În fine, piscinele trebuie să pună la dispoziția clienților vestiare, dușuri (unul la 50 de bărbați și unul la 50 de femei), WC-uri (unul la 75 de bărbați și unul la 50 de femei), pisoare (unul la 75 de persoane) și chiuvete (una la 100 de bărbați și una la 100 de femei). Deși aceste numere erau valabile și până acum, MS le-a inclus pe lista obligațiilor ce trebuie rezolvate până în februarie 2020.