"Modul de operare a plajelor se va schimba, iar operatorul va fi unul privat, si nu Apele Romane", ne-a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian. El spune ca actul normativ in acest sens va fi adoptat pana la 15 februarie a.c., pentru ca se doreste ca noile licitatii pentru concesiunea plajelor sa fie organizate pana pe data de 1 mai. Trebuie insa amintit de scandalul legat de anularea contractelor de concesiune de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) in martie 2005 si de faptul ca sezonul estival trecut a inceput fara ca unele plaje sa fi fost concesionate.
Dupa nici noua luni de la decizia unilaterala a MMGA, apar vestile potrivit carora se doreste concesiunea pe 20 de ani a plajelor unui numar cat mai mic de firme. MMGA confirma faptul ca se are in vedere modificarea actualei legislatii in ceea ce priveste inchirierea plajelor. "In urma evaluarii situatiei plajelor, MMGA si ANT au definitivat o strategie comuna cu privire la exploatarea turistica a plajelor Marii Negre. Strategia se regaseste intr-un set de acte normative care vor fi promovate in perioada imediat urmatoare si care vor reglementa, in principal, inchirierea de catre DADL a unor suprafete de plaja unor agenti economici care vor avea obligatia sa amenajeze si sa exploateze, in scop turistic, plaja Marii Negre", ne-a informat MMGA. Prin aceasta se urmareste, potrivit institutiei citate, "ridicarea standardelor la care se va efectua turismul pe litoralul Marii Negre".
Operatorii de turism care activeaza pe litoral atrag insa atentia autoritatilor ca este foarte important cui sunt atribuite aceste contracte si la ce investitii se vor obliga firmele castigatoare ale licitatiei, avand in vedere perioada foarte mare de timp pe care se va parafa concesiunea. Aceasta cu atat mai mult cu cat plajele romanesti nu sunt atestate Flue Flag, iar la finele lui 2005, DADL avea de recuperat de ani buni de la concesionarii plajelor datorii de aproape 2 miliarde de lei.
"Modul de operare a plajelor se va schimba, iar operatorul va fi unul privat, si nu Apele Romane".
Strategia de turism, definitivata in aprilie
La 1 mai 2006, proprietarii de hoteluri si vile de pe litoral vor fi obligati sa deschida portile acestora si sa le mentina asa pana la 30 septembrie, a afirmat Ovidiu Marian. Acesta recunoaste insa ca sunt unele probleme care vor trebui rezolvate, precum cea a personalului, a dotarii hotelurilor - multe nefiind prevazute cu instalatii de incalzire - sau a infrastructurii de agrement a statiunilor. "Cautam solutii (privind obligativitatea deschiderii sezonului pe 1 mai - n.r.), astfel incat sa nu lezam interesele operatorilor privati", a mai spus seful ANT.
Comentarii articol (0)