Contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole datorează, potrivit normelor în vigoare, impozit de 16% şi CASS în cotă de 5,5% asupra venitului stabilit pe baza normelor anuale de venit.
Mai precis, vizate de aceste prevederi sunt persoanele care realizează venituri din următoarele activităţi agricole, indiferent dacă activitatea este desfăşurată individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
- creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Astfel, contribuabilii care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au avut obligaţia de a depune declaraţia anuală - formularul 221 "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit" - la organul fiscal competent, până la 25 mai 2016, pentru anul în curs. Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabilii care, la data declarării, obţineau venituri din activităţile enumerate anterior, organul fiscal competent a emis deciziile de impunere.
Potrivit legislaţiei în vigoare, impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Acesta se plăteşte în două rate egale, până la datele de 25 octombrie şi 15 decembrie, ceea ce înseamnă că azi este ultima zi în care persoanele pot efectua, la unităţile fiscale în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, plata anticipată de 50% din impozitul pe veniturile din activităţi agricole (a doua tranşă).
Totodată, astăzi este termenul-limită pentru plata CASS aferentă acestor venituri, pentru semestrul II din 2016.
Notă: Cea mai aglomerată zi din lună pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente va fi data de 21, atunci când trebuie îndeplinite o serie de obligaţii fiscale. Agenda fiscală pentru PFA poate fi consultată, integral, aici.