Când se întâmplă să auzim sunete puternice ce provin de la vecini s-ar putea ca ei să nu fie singurii vinovați pentru disconfortul pe care-l resimțim noi. De fapt, dacă descoperim că putem auzim extrem de clar o discuție sau alte zgomote din apartamentul vecin este posibil ca cei care au construit imobilul să nu fi respectat normele italiene privind izolarea fonică a apartamentelor și imobilelor.
În Italia, normele care reglementează izolarea fonică a clădirilor sunt cuprinse în lucrarea “Stabilirea cerințelor acustice pasive ale imobilelor” și au fost aprobate printr-un decret al președintelui Consiliului de Miniștri în anul 1997.
Normele privind izolarea fonică a apartamentelor
Aceste norme prevăd ca pereții verticali (care reprezintă separatorul dintre cele două apartamente) să asigure o atenuare acustică de cel puțin 50 de decibeli.
În condițiile în care nivelul sonor generat de un aspirator în timpul funcționării este de aproximativ 70 de decibeli, iar valoarea nivelului sonor generat de funcționarea unei unități exterioare de aer condiționat este de circa 60 de decibeli, această atenuare acustică de peste 50 de decibeli este suficientă pentru a nu permite sunetelor cu valori de până la 70 de decibeli provenite din apartamentul vecin să ne deranjeze. Constructorul este obligat să respecte normele privind izolarea fonică a apartamentului și dacă nu se întâmplă acest lucru avem dreptul de a solicita despăgubiri acestuia.
Cum solicităm despăgubirile?
Atunci când sesizăm că o simplă discuție provenită din apartamentul vecin poate fi auzită cu ușurință în propriul apartament, primul lucru pe care îl putem face este să solicităm Agenției Regionale pentru Protecția Mediului o expertiză care să stabilească nivelul de izolare fonică a apartamentului în care locuim. Dacă nivelul de izolare nu este respectat, putem să solicităm constructorului despăgubiri.
Despăgubirile se pot solicita constructorului în instanță, dar pentru a le putea solicita trebuie ca această solicitare să fie făcută în termen de 10 ani de la finalizarea lucrărilor de construcție a imobilului, constructorul să fie anunțat de problemele sesizate în decursul a 60 de zile de la sesizare și procesul să fie intentat în decurs de doi ani de la sesizarea menționată anterior.
Dacă una dintre condițiile menționate mai sus nu este îndeplinită, remedierea problemei izolării fonice cade în responsabilitatea proprietarului. Dacă apartamentul este achiziționat de la o persoană fizică care a ascuns defectele de construcție ale apartamentului, putem solicita acestuia despăgubiri, dar în instanță.
Comentarii articol (2)