Plafonul maxim al indemnizaţiei de creştere a copilului a fost eliminat
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 a suferit modificări importante în vara anului 2016 cu privire la concediul și indemnizația de creștere a copilului.
Cuantumul indemnizaţiei lunare de creștere a copilului este acum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. Limita minimă este 1.062,5 lei, ce se calculează ca procent de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. În schimb, nu mai avem o limită maximă, aceasta urmând să se raporteze la veniturile părintelui.
Pe lângă indemnizație, părintele solicitant se bucură și de concediu de creștere a copilului. Durata acestuia este acum unică, până la vârsta de doi ani (sau până la trei ani, în cazul copilului cu handicap).
Nu doar mama este cea care se bucură de aceste facilități, ci și tatăl, dacă îndeplinește condițiile legale de acordare. Deci, oricare dintre părinţi poate cere intrarea în concediu și poate beneficia de indemnizația lunară, pentru fiecare copil.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Salariaţii care vor să adopte copii pot intra în concediu de acomodare
Salariații care vor să adopte copii au de-acum posibilitatea de a cere intrarea într-un concediu specific. Este vorba despre concediul de acomodare, introdus în 2016 prin modificarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Acesta poate fi obținut atât de salariați, cât și de persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole.
Concediul de acomodare se obține la cererea salariatului și nu poate fi mai lung de un an de zile. De asemenea, părintele primește și o indemnizație lunară în cuantum de 1.700 de lei, sumă ce este calculată prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (3,4 ISR).
Concediul de acomodare trebuie acordat obligatoriu de către angajator, dacă acesta este solicitat de salariat. Cei care nu permit salariaților să plece în acest concediu riscă să primească amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. De asemenea, angajatorilor le este interzis să concedieze salariații ce beneficiază de această facilitate, cu excepția cazului în care are loc reorganizarea judiciară, falimentul sau desfiinţarea.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Concediul de odihnă al bugetarilor nu mai este afectat de concediul medical
Și bugetarii au fost vizați, în vara anului trecut, de o modificare în privința concediului de odihnă, de data aceasta. Persoanele care lucrează la stat au dreptul la concediu anual odihnă chiar dacă într-un an calendaristic se află numai în concediu medical sau în concedii fără plată pentru interese personale.
Acest lucru a devenit posibil prin intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 411/2016 care a eliminat articolul ce le interzicea să intre în concediu de odihnă pentru anul în care au lipsit în totalitate, fiind în concediu medical sau în cel fără plată pentru interese personale.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.