S-a introdus darea în plată
Probabil una dintre cele mai importante legi adoptate anul acesta, Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a intrat în vigoare la 13 mai. Concret, actul normativ le permite celor care au făcut credite ipotecare să le stingă definitiv prin predarea imobilelor ipotecate băncii care i-a împrumutat. Unul dintre avantajele acestui mecanism de stingere a datoriilor este faptul că darea în plată nu presupune costuri suplimentare.
Legea prevede însă niște condiții stricte: pe de o parte, suma maximă creditată trebuie să nu depășească 250.000 de euro, creditul să fi fost contractat pentru o locuință (cumpărare, construire, reabilitare etc.) și să fie garantat cu cel puțin o locuință. De altfel, nu poate apela la mecanismul dării în plată o persoană fizică ce a fost condamnată printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită darea în plată.
Cel care intenționează să-și stingă creditul ipotecar printr-o dare în plată trebuie să notifice banca, însă nimeni nu-i garantează că aceasta va fi de acord cu intenția sa. În astfel de situații, dacă banca încalcă prevederile legii și refuză nejustificat să stingă datoria prin acest mecanism, debitorul are la dispoziție o acțiune în instanță - scutită de taxă de timbru - prin care să ceară stingerea creditului.
Notă: Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla de aici.
Creditele imobiliare în valută pot fi convertite oricând
Cei care, începând cu data de intrare în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 (30 septembrie 2016), contractează credite imobiliare în monedă străină, pot să ceară oricând convertirea acestora în lei sau în altă monedă. Ordonanța vizează toate contractele de credit privind vânzarea, respectiv cumpărarea de imobile, contractele de credit garantate cu imobile ipotecate și contractele de credit ce implică un drept legat de imobile.
Pe lângă asta, în perioada de derulare a contractelor de credit garantate cu imobile, băncile nu au voie să majoreze și nici să introducă noi comisioane, tarife sau alte obligații financiare pentru debitor. De asemenea, creditorii nu au voie nici să folosească clauze care să permită modificări contractuale unilaterale, fără a încheia un act adițional în care să existe acceptul consumatorilor pentru aceasta.
Notă: Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla de aici.
Recuperatorii de creanțe au noi restricții în privința contactării datornicilor
În toamna aceasta au intrat în vigoare o serie de limitări pentru recuperatorii de datorii. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 prevede faptul că recuperatorii nu pot să contacteze datornicul la locul de muncă al acestuia. De asemenea, recuperatorii nu mai pot suna debitorii în intervalul orar 20:00-9:00 și nu se pot folosi de tehnici agresive prin care să-i convingă să-și plătească obligațiile bănești.
Actul normativ amintit mai prevede și că recuperatorilor de creanțe le este interzis să afișeze, la ușa apartamentului sau a blocului, notificări/somații/adrese în legătură cu recuperarea creanțelor. Totodată, ei nu pot percepe în nicio situație dobânzi, penalități și alte costuri pentru activitatea pe care o desfășoară, debitorul neavând vreo obligație față de aceștia, ci față de cei pentru care ei lucrează în scopul recuperării datoriilor.
Recuperatorii de creanțe sunt obligați, începând din această toamnă, să atenționeze cetățenii că au dreptul să conteste atât existența datoriei, cât și cuantumul acesteia. În acest scop, debitorii se pot adresa direct instanțelor de judecată.
Notă: Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla de aici.
Comentarii articol (0)