Impozitul pe clădiri se calculează altfel
Principala schimbare adusă de noul sistem fiscal al țării este modul în care se calculează impozitul pe clădiri. Concret, din 2016, acesta este calculat în funcție de destinația construcției (pentru locuit, pentru activități economice sau ambele).
Vechiul Cod fiscal, ce a fost abrogat în prima zi a anului curent, stabilea că acest impozit se calcula în funcție de calitatea pe care o avea proprietarul. Cu alte cuvinte, pentru persoanele fizice exista o cotă de impozitare, iar pentru persoanele juridice - o altă cotă de impozitare.
Trebuie precizat că o parte specifică a impozitului pe clădiri a dat o serie întreagă de bătăi de cap atât proprietarilor, cât și autorităților, în special în prima jumătate din 2016: impozitarea firmelor de apartament sau, mai bine zis, a spațiilor cu destinație mixtă.
Notă: Informații pe larg despre aceste aspecte poți găsi aici și aici.
Cumperi acum și plătești impozit abia din anul următor
O altă noutate controversată a fost și stabilirea momentului de la care este datorat impozitul pentru clădirile, terenurile sau casele nou-achiziționate. Mai precis, indiferent de care dintre cele trei categorii de bunuri vorbim, impozitul este datorat, pentru întregul an fiscal, de persoana care deținea bunul respectiv la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
Această regulă poate fi dezavantajoasă pentru cei care își vând bunurile, deoarece pot fi obligați să achite impozit pentru aproape un întreg an, deși nu mai au bunurile în cauză în proprietate. Pe de altă parte, cumpărătorul este avantajat, pentru că el datorează impozit începând cu anul următor. De exemplu, o persoană care și-a vândut mașina în ianuarie 2016 datorează impozit pentru tot anul 2016, în timp ce cumpărătorul datorează impozitul abia din ianuarie 2017.
Înainte de introducerea acestei reguli, noul proprietar datora impozitul începând cu data de 1 a lunii de după cea în care achiziționase bunul în cauză.
Notă: Află mai multe despre subiect din acest articol.
Nu poți să ignori amenzile și să plătești direct impozitele locale
Noul sistem fiscal al României reglementează o altă ordine în care trebuie plătite datoriile locale. Astfel, dacă un contribuabil are amenzi contravenționale neplătie, acesta este obligat să le achite înaintea oricărui impozit sau înaintea oricărei taxe.
„Prin excepție (...), în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală”, detaliază Codul de procedură fiscală de la 1 ianuarie 2016. Înainte, vechile reguli nu dădeau prioritate achitării amenzilor.
Notă: Citește aici pe larg despre subiect.
Din acest an, datorezi bani și pentru terenul de sub casă
Deși până anul trecut pentru suprafața de teren acoperită de o clădire nu se datora impozit, în anul 2016 s-a schimbat regula, potrivit noului Cod fiscal. Astfel, de-acum, terenul de sub case și blocuri este, de asemenea, taxat.
Impozitul pentru terenul de sub clădiri se stabilește, mai precis, în funcție de anumiți coeficienți prevăzuți de legislația fiscală, cum ar fi, de exemplu, suprafața efectivă a acestuia și rangul localității în care este situat.
Notă: Mai multe informații despre subiect pot fi găsite aici.