Persoanele care primesc ajutor social au mai multe obligații pe care trebuie să le îndeplinească. Printre altele, asistații social trebuie să efectueze anumite activități la solicitarea primarului. De exemplu, aceștia ar putea fi chemați să ajute la deszăpezirea drumurilor localității.
Obligațiile ce trebuie respectate de beneficiarii venitului minim garantat sunt stabilite de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care prevede următoarele: „Pentru sumele acordate ca ajutor social, (...) una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”.
Concret, beneficiarul ajutorului social, apt de muncă, trebuie să lucreze în interesul localității, la solicitarea primarului, inclusiv pentru deszăpezire. Actul normativ prevede care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite de o persoană pentru a fi considerată aptă de muncă:
- are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare;
- nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege;
- are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.
Dacă nu se conformează acestei obligații, dreptul beneficiarului de ajutor social poate fi suspendat. Mai mult, acesta riscă să piardă ajutorul dacă plata a fost suspendată, iar, în termen de trei luni, persoana în cauză nu și-a îndeplinit obligația citată anterior.
Pentru cei asistați social, chemați la lucru în interesul localității, se stabilește un număr de ore de muncă. Acestea „se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă”, prevede Legea nr. 416/2001.
Totuși, asistații social care primesc mai puțin de 50 de lei/lună au un program diferit. Pentru aceștia, orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în prima lună de plată.
Planul de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă se realizează de primar și se aprobă anual prin hotărâre a consiliului local. Cu toate acestea, la solicitarea unor instituții partenere, planul respectiv poate fi reactualizat pe parcursul anului şi aprobat prin hotărâre a consiliului local.
Comentarii articol (2)