Folosind tot o metaforă, incapacitatea celor mici de a mânca o cremă de ciocolată cu bețișoarele duce la emoții puternice, care duc la rândul lor la țipete, lovituri și istericale. Poți alunga această frustrare prin cultivarea calmului, susține Patrick A. Coleman pe fatherly.com. În acest fel poți decoda emoțiile lor și, drept urmare, îi poți înțelege și ajuta, chiar dacă e vorba doar de desfacerea unei pungi cu snacksuri.
Situații în care este potrivită cultivarea calmului pentru ca micuțul să-și dezvolte inteligența emoțională
Cultivarea calmului reprezintă abilitatea de a înțelege emoțiile, de a empatiza. Ca tată, este posibil să șovăi puțin atunci când vine vorba despre „emoții” și „sentimente”, dar copilul tău nu e nici pe departe așa. În acest caz, nu-ți rămâne decât să lași deoparte mândria.
Studiile au demonstrat că dacă sunt „învățați” să fie calmi, micuții au mult mai puține șanse să se transforme în adolescenți agresivi sau anxioși. Ei capătă așa numitul comportament pro-social și, în principiu, problema este rezolvată. Comportamentul pro-social este legat de și de rezultatele bune la învățătură și sănătatea mintală. Mai mult, îi poate ține departe de comiterea infracțiunilor.
Promovează cultivarea calmului
Sunt câteva modalități prin care îți poți ajuta copilul să-și înțeleagă stările sau toanele și să-și dezvolte inteligența emoțională.
Nu minimaliza. Nu nega faptul că, doar pentru că e mic, nu are sentimente. Asta îl face să creadă că ceea ce simt nu e în regulă. De exemplu, nu e deloc indicat să-i spui să nu fie trist sau furios. Chiar dacă ai cele mai bune intenții din lume sau dacă îți dorești o clipă de liniște.
Inventează jocuri! Asigură-te că micuțul știe să numească sentimentul pe care-l încearcă, pentru că asta îl va ajuta să navigheze pe valurile emoțiilor. În cele din urmă, îți va putea explica ce simte, iar tu îl vei putea ajuta. Drept rezultat – toată lumea câștigă. Secretul este să discuți despre asta. De exemplu, dacă plânge că i s-a luat jucăria, explică-i pe înțelesul lui ce simte: „Uite ce supărat ești că Diana ți-a luat jucăria!”. În acest fel înțelege că ceea ce simte este supărare.
Vorbește despre emoțiile tale. Chiar dacă ai rețineri în a-ți exprima sentimentele, lasă-le deoparte. Nu uita că și băieții plâng câteodată. Dacă tu vorbești despre emoțiile tale, copilul le poate recunoaște pe ale lui. Ideal ar fi să-i spui că ești supărat evitând să te tăvălești pe podea sau să dai din picioare.
Joaca emoțională
Copiilor le plac jocurile, ca și ție, de altfel, mai ales când câștigi. Așadar, cultivarea calmului poate fi în general simplă și realizabilă chiar și stând relaxat pe canapea, fără să te întrerupi din ceea ce făceai.
- Interpretați roluri pline de emoție cu ajutorul jucăriilor din pluș. Creează un scenariu cu ajutorul căruia să fie exprimate cât mai multe sentimente și pune-i nume unei dintre jucării .
- Mima este un joc potrivit cu ajutorul căruia puteți exprima sentimente cu ajutorul mimicii și a gesturilor (furia, tristețea, fericirea, precauția). Pune copilul să identifice aceste sentimente. Cu ajutorul acestui joc va învăța mai ușor ce reprezintă fiecare dintre aceste sentimente în parte.
- Cântecele. Remixează vechiul cântecel „Dacă vesel se trăiește/Bate așa”, înlocuind vesel cu trist, frustrat etc., dar păstrează tonul vesel.
Oferă-i alternative
Când copilul vrea să renunțe, oferă-i mai multe căi cu ajutorul cărora să-și rezolve problemele, înțelegându-și astfel emoțiile. E preferabil să bată din picioare, decât să lovească pe cineva, și să respire adânc ca să calmeze.
Reține că, dacă aplici cu regularitate aceste metode, ai șanse foarte mari să-ți înveți copilul să de descurce singur cu propriile emoții. Mai mult, există șansa să le redescoperi pe ale tale.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)