Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante și cuantumul acestora se publică trimestrial pe pagina de internet proprie a ANAF, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale. Aceasta cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării. Pentru 2017, listele vor fi publicate prima oară, în principiu, în luna aprilie. Este vorba despre două liste care se publică separat: una pentru persoane juridice și una pentru persoane fizice.
În ceea ce privește firmele, nu toate cele cu datorii apar pe listă. Numele contribuabililor este publicat doar dacă datoriile acestora au o anumită valoare minimă. Plafoanele de la care datoriile restante se fac publice au fost mărite anul trecut, având în vedere că inițial acestea erau mult mai mici. În prezent, conform Ordinului ANAF nr. 558/2016, sunt menționate în listă firmele ce au datorii ce depășesc:
- 100.000 de lei (față de 1.500 de lei, cât era stabilit inițial), în cazul marilor contribuabili;
- 50.000 de lei (față de 1.000 de lei), în cazul contribuabililor mijlocii;
- 10.000 de lei (față de 500 de lei), în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liber.
Dacă firmele își achită datoriile restante, în termen de 15 zile de la plata integrală a acestora lista se va actualiza în consecință, iar contribuabilii respectivi vor eliminați din oficiu de pe liste.
Important! Organul fiscal central trebuie să notifice firmele debitoare cu privire la obligațiile fiscale restante, pentru a da posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale, așa cum prevede Codul fiscal. Notificarea trebuie comunicată până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. Obligaţiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii se notifică persoanei în structura căreia acestea funcţionează.
Ce conține lista debitorilor?
Lista datornicilor persoane juridice trebuie să cuprindă, potrivit Ordinul ANAF nr. 558/2016:
- denumirea debitorilor;
- codul de identificare fiscală;
- cuantumul total al obligațiilor fiscale restante.
Informațiile despre obligațiile fiscale restante ale debitorilor se stabilesc pe baza evidențelor fiscale existente la nivelul organelor fiscale centrale, iar acestea pot fi cele pentru pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, dar și diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Dacă firmele au obligații fiscale stabilite prin titluri de creanţă împotriva cărora au exercitat căile de atac, se publică și se face mențiune în acest sens. Dacă reușesc să obțină suspendarea executării actului administrativ fiscal, acestea vor fi șterse de pe listă.
Notă: Despre cum pot ajunge cetățenii pe lista datornicilor am scris în acest articol.