Serviciile consulare pot fi solicitate de către cetățenii români din străinătate cu ajutorul platformei electronice eConsulat.ro, platformă pusă la dispoziția cetățenilor de către MAE prin Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni. De puțin timp, pe lângă solicitarea unor servicii consulare, persoanele interesate își pot programa vizita la misiunea diplomatică.
Acest sistem simplifică procesul de obținere a unor servicii consulare și reduce numărul deplasărilor pe care solicitantul trebuie să le facă la misiunea diplomatică sau oficiul consular la care este arondat. De asemenea, el poate afla informații, anterior efectuării solicitării, despre documentele necesare și taxele consulare.
Ce servicii consulare se pot solicita online?
Serviciile consulare ce se pot solicita online sunt împărțite în șase categorii, și anume: cetățenie, documente de călătorie, acte de stare civilă, acte notariale, obținere acte din România și alte servicii.
În aceste categorii de servicii consulare se găsesc, printre altele, următoarele servicii: dobândirea, redobândirea și renunțarea la cetățenia română, clarificarea statutului juridic, preschimbarea pașaportului simplu electronic și temporar, eliberarea primei cărți de identitate, înscrierea și înregistrarea certificatelor de naștere, deces și căsătorie, eliberarea de procuri sau declarații, efectuarea și legalizarea de traduceri, obținerea cazierului judiciar sau a unui duplicat după actele de stare civilă, solicitare atestat de domiciliu, verificarea autenticității permisului de conducere etc.
Cum funcționează această platformă?
Pentru a putea solicita un serviciu consular, un cetățean român cu domiciliul în străinătate trebuie să se autentifice sau, dacă nu are un cont, să-și creeze unul. După aceea, trebuie să completeze datele personale din secțiunea Profilul meu și apoi poate face solicitările.
În cazul în care au apărut schimbări privind datele personale, la efectuarea unei solicitări se poate actualiza profilul personal.
Înainte de solicitarea unui serviciu consular, solicitantul se poate informa despre respectivul serviciu consular din cele cinci secțiuni: descriere serviciu, condiții, acte necesare, taxe consulare și mod de soluționare.
După completarea datelor de identitate și a detaliilor cererii, solicitantul poate stabili metoda de plată și moneda în care va face plata taxelor consulare și poate atașa copii ale documentelor necesare soluționării cererii.
După completarea cererii, aceasta poate fi trimisă misiunii diplomatice la care solicitantul este arondat, pentru prevalidare. Dacă cererea este completă, se poate face programarea la misiunea diplomatică sau secția consulară. În cazul în care cererea nu este completă, solicitantul va primi o notificare și poate completa și retransmite cererea.
Deocamdată, această platformă nu este accesibilă tuturor românilor din străinătate, ci doar celor care au reședința sau domiciliul în anumite circumscripții consulare ale misiunilor diplomatice (lista completă se găsește pe eConsulat.ro), mai exact, în Italia, această platformă este disponibilă pentru cei ce sunt arondați misiunilor diplomatice sau secțiilor consulare din Bologna, Milano, Roma, Torino și Trieste.
MAE a anunțat extinderea listei de misiuni diplomatice înscrise în acest portal, dar nu a precizat o dată exactă.
Comentarii articol (11)