Provizionul contabil
Provizionul contabil este calculat de managementul companiei atunci când sunt clienți restanți și există riscul de neîncasare a facturilor. Riscul neîncasării facturilor este calculat în funcție de:
- estimările companiei și bazat pe date statistice;
- analiza economică a clientului;
- garanții etc.
Conform regulilor contabile, provizionul trebuie să reflecte riscul de neîncasare a creanțelor. Fiind o estimare a companiei, provizionul contabil devine de multe ori o metodă de manipulare a rezultatului contabil.
Provizionul fiscal
Provizionul fiscal este calculat conform regulilor din Codul fiscal. Companiile pot calcula un provizion fiscal (dar nu sunt obligate) care va fi deductibil la calculul de impozit pe profit.
Compania poate calcula un provizion deductibil fiscal în valoare de 30% din valoarea fără TVA a facturii, dacă facturile îndeplinesc următoarele reguli:
- sunt restante de peste 270 zile de la scadență;
- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată companiei.
Dacă facturile restante aparțin unui client asupra căruia a început procedura de faliment sau este în insolvență și care are un plan de rambursare a datoriilor sau este în procedura de insolvență simplificată, compania poate face provizion cu valoarea de 100% a creanței fără TVA.
Dacă provizionul contabil are o valoare mai mare decât provizionul fiscal, atunci diferența este considerată nedeductibilă.
În momentul în care un provizion nu mai este necesar datorită încasării creanței sau scoaterii din evidența contabilă, contravaloarea provizionului se înregistrează:
- ca venit impozabil, dacă cheltuiala a fost deductibilă;
- ca venit neimpozabil, dacă cheltuiala a fost nedeductibilă.