Discutăm soluții pentru:
a) cei care au PFA și nu știu ce să mai creadă – e în regulă și va fi chiar mai bine decât în 2016
b) angajatorii care vor să își transforme salariații în PFA, dar manipularea bine pusă la punct îi împiedică și îi derutează
c) deținătorii de PFA cărora "binevoitorii" le arată că e "mai bine" să devii microîntreprindere – acolo unde cheltuielile sunt mai mari și tot ce mișcă e controlat de statul care abia după un an îi permite celui care creează valoare să ridice banii...
Textele actuale/actualizate ale Ordonanței privind PFA, coroborate cu prevederile fiscale, conduc la concluzia că activitatea unei PFA poate fi foarte greu reconsiderată ca fiind dependentă, salarială. Efectul este că în general PFA "scapă" de amenințarea ultimilor ani referitoare la reconsiderarea activității ca fiind "contract de muncă mascat", deoarece chiar prevederile modificate în acest an dispun legal faptul că anumite criterii sunt automat îndeplinite. Activitatea practică sau prevederile contractuale complinesc și alte criterii de independență, ceea ce face ca în general activitatea PFA să fie ferită de riscul "reconsiderării".
Să explicăm.
Codul fiscal dispune că, pentru a nu fi reconsiderată activitate dependentă (cum e cea a salariatului), trebuie îndeplinite minim patru din cele șapte criterii de independență stabilite de Cod. Dacă s-au îndeplinit minim patru, PFA, întreprinderea individuală sau familială nu mai pot fi reconsiderate ca prestând activități dependente. Și nu mai plătesc ”din urmă” contribuții la maxim, ca salariații.
Astfel, criteriile de independență de la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal sunt îndeplinite de către PFA astfel:
Activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
În consecință, trebuie întocmit contractul în așa fel încât să cuprindă exact această clauză. Simplu. Criteriu îndeplinit. Dacă ANAF consideră altfel, ANAF trebuie să facă dovada (art. 73 alin. (2) Cod procedură fiscală), ceea ce e greu.
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
... și chiar dacă nu o desfășoară decât pentru un singur client, PFA este tot independentă, așa cum reiese limpede din prevederile Ordonanței privind PFA, așa cum a fost modificată în 17 ianuarie 2017:
Art. 17 alin. (3): PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează (...) chiar dacă colaborarea este exclusivă.
Criteriu îndeplinit chiar prin OUG de funcționare a PFA!
Să continuăm analiza criteriilor.
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
Și acest criteriu este îndeplinit, după cum arată practica: riscul de neplată, spre exemplu este... un risc. Real! Normele de aplicare ale acestui paragraf din Codul fiscal spun la rândul lor:
Riscurile asumate de prestator pot fi de natură profesională şi economică, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp şi cu cele mai mici costuri la variaţiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situaţiei financiare, în funcţie de specificul activităţii.
Scriem acestea în contract – pentru că sunt reale – și am îndeplinit și acest criteriu.
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
Din fericire, și acest criteriu este îndeplinit, câtă vreme PFA este obligată să constituie propriul patrimoniu de afectațiune, adică patrimoniul afacerii. Un patrimoniu separat de al titularului și care va acoperi datoriile PFA. Se insistă cu ocazia modificării Ordonanței privind PFA (modificarea din 17 ianuarie) că trebuie neapărat constituit (art. 2 lit. j) din OUG nr. 44/2008 privind PFA/ÎI).
Perfect... se constituie, dacă e lege, și se îndeplinește automat criteriul.
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
Am spus adesea că acest criteriu îndeplinit automat: ce poți folosi într-o activitate, în afară de capacitatea fizică sau de cea psihică?
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
Aici e un criteriu mai greu de îndeplinit de către PFA.
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;
Și îndeplinirea acestui criteriu reiese limpede din prevederile art. 17 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 44/2008 privind PFA, modificată în 17 ianuarie:
PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.
Așadar, PFA îndeplinește următoarele criterii de independență: în mod sigur 3.2., 3.3., 3.4., 3.5., 3.7. și, după caz, conform prevederilor contractuale, criteriul 3.1.
Îndeplinește cinci criterii de independență, când ar trebui să îndeplinească minim patru. Și atunci PFA nu mai poate fi reconsiderată ca salariat.
Mai multe materiale scrise de Horaţiu Sasu despre creşterea profitului neimpozabil, reducerea impozitelor şi apărarea la controlul ANAF pot fi găsite aici: http://www.afacericuprofit.net/ref/premium/.