avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Colaborare intre PFA si studenti straini
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Colaborare intre PFA si studenti straini

Buna ziua!

Imi puteti spune care ar fi forma juridica sub care se poate colabora cu un student strain care nu are nicio forma de organizare fiscala, eu fiind PFA?

Tot ceea ce studentul are aici este o forma temporara de sedere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 26 Iulie 2016
Prin incheierea unui contract individual de munca.

art.17 din OUG 44/2008
(1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
...

Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
In afara unui contract de munca ce s-ar mai putea face astfel incat sa fie un contract de colaborare deoarece persoana respectiv va avea de lucru cand si cand.
Contractul de colaborare sau conventia civila nu se pot incheia decat pentru activitati ocazionale.

Codul fiscal
ART. 7 - Definiții ale termenilor comuni
în înțelesul prezentului cod, cu excepția titlurilor VII și VIII, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
1. activitate dependentă - orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri;
....
3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre persoană fizică independentă rodicavulpe rodicavulpe Mă interesează dacă ocupația de formator (lector) în cadrul cursurilor de formare profesională se încadrează la această formă de înregistrare ... (vezi toată discuția)
Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Unde pot sesiza Moisse Moisse Buna ziua Exista o situatie ipotetica: o firma are numai 3 angajati dar restul sunt colaboratori cu PFA. Asa cum stim nu ai voie sa disimulezi un contract ... (vezi toată discuția)