Articol scris de de Ramona Dinescu.
Vine o perioadă în viața unor bebeluși când încep să se teamă de persoanele străine sau de anumite persoane cu care nu sunt obișnuiți să se întâlnească în mod regulat.
În astfel de situații, ai putea observa cum cel mic se prinde strâns de tine și începe să plângă tot mai tare pe măsură ce persoana respectivă se apropie de el sau încearcă să-l ia în brațe. Astfel se manifestă anxietatea față de străini, o situație complet normală, chiar dacă pare că îi frânge inimioara copilului.
Specialiștii de la Babiesonline.com susțin că, pe măsură ce copilul crește și devine conștient de lumea din jurul său, atașamentul său față de mamă sau tată devine și mai puternic știind că părinții sunt cei care au grijă de el, cei care îl îmbracă, îl hrănesc și se asigură că el este în siguranță. Copilul știe că, atâta vreme cât se află la tine în brațe, nimic nu-i poate face rău. Înțelege că, atâta vreme cât sunteți împreună, nimeni nu te poate despărți de el sau nimeni nu-l poate despărți pe el de tine.
Anxietatea față de străini este prima frică reală pe care o resimte copilul. Nu este numai teama că ar putea fi luat de lângă tine, dar și aceea că cineva ar putea să te ia pe tine de lângă el. În mod normal, anxietatea față de străini apare în jurul vârstei de șapte-opt luni și durează de la câteva săptămâni până la câteva luni.
În general, orice persoană pe care bebelușul o vede în mod constant are imunitate, în timp ce acele persoane pe care nu le-a văzut niciodată sau pe care le vede foarte rar vor fi întâmpinate cu lacrimi și țipete puternice.
Cum reacționezi atunci când copilul manifestă anxietate față de străini?
Specialiștii susțin că sunt câteva lucruri care pot ajuta, câteva sfaturi pe care le poți urma în situațiile în care copilul își manifestă anxietatea față de o persoană străină:
1. Încearcă să nu-ți lași bebelușul în compania unei persoane complet străine. Dacă trebuie să-ți lași bebelușul la creșă sau cu o bonă nouă, atunci fă-ți planul să ajungi acolo cu 20 de minute mai devreme. Astfel, copilul va avea puțin timp pentru a se acomoda cu persoana cea nouă și îl vei ajuta să facă tranziția mai ușor.
2. Adunați-vă la voi acasă. În loc să mergeți în vizită de sărbători, de exemplu, la prieteni sau la rude, mai bine invită familia sau prietenii la voi acasă. Astfel, copilul se află pe teritoriul său, iar atunci când are nevoie de o pauză, departe de ceilalți, are un loc familiar în care să se retragă cum ar fi camera sau pătuțul lui.
3. Avertizează-i pe ceilalți în legătură cu faza prin care trece bebelușul. Nu vrei să rănești pe nimeni prin faptul că bebelușul își întâmpină, de exemplu, bunica sau mătușa pe care nu le-a văzut de când era nou-născut (adică nu-și amintește să le fi văzut) cu plânsete și țipete. De aceea, este indicat să-i avertizezi pe ceilalți din timp, ca să fie pregătiți, să nu ia personal situația, ba mai mult, să-i dea copilului timp și spațiu să se acomodeze.
4. Nu lăsa copilul din brațe imediat. Așa cum spuneam și mai sus, bebelușul are nevoie de timp și spațiu pentru a studia și pentru a se acomoda și, de aceea, este bine să-l ții în brațe, foarte aproape de tine, atunci când pășiți într-o casă nouă sau când pe ușa voastră intră o persoană care pentru el pare străină. Ține-l în brațe atâta timp cât el are nevoie, până ce va da primele semne că vrea să se desprindă de tine. Nu-ți forța copilul să stea cu cineva sau în brațele cuiva cu care el nu vrea.
Acestea sunt doar câteva reguli ușoare pe care trebuie să ți le amintești atunci când copilul trece prin această fază în care se teme de persoanele străine. De asemenea, este foarte posibil ca micuțul să se poarte urât cu părintele care nu este toată ziua cu el, așa cum o face celălalt părinte.
Este foarte ușor ca un bebeluș să se atașeze de persoana cu care petrece cel mai mult timp și să-i respingă pe ceilalți. Nu lua personal această situație, amintește-ți că este încă o etapă prin care trece cel mic și, asemenea multor altor etape, va trece pe măsură ce copilul crește.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)