Potrivit Mediafax, ANAF i-a pus poprire pe toate conturile lui Daniel Constantin, vicepremier și ministru al mediului, demersul instituției fiind făcut pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru prejudicierea Institutului de Cercetări Alimentare.
În replică la informațiile apărute în presa centrală, Fiscul a confirmat acțiunea în instanță formulată împotriva vicepremierului, dar a respins informațiile legate de poprirea conturilor acestuia.
Concret, în perioada 2007-2008, Daniel Constantin ar fi împrumutat de la Dan Voiculescu suma de 295.000 de lei, în două tranșe, bani care urmau să fie rambursați etapizat.
Cum Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în 2014 și obligat la plata unui prejudiciu de aproape 60 de milioane de euro, Fiscul a început să vândă prin licitație mai multe bunuri aparținând acestuia și familiei sale.
Totodată, pentru a mai recupera din sumele datorate, ANAF a deschis la finalul lunii februarie 2017, la judecătoria Buftea, o acțiune în instanță pentru validarea și menținerea unei popriri, dosar în care instituția Fiscului are calitatea de "creditor", Dan Voiculescu pe cea de „debitor”, iar Daniel Constantin este „terţ poprit” - dosarul poate fi consultat aici.
Concret, sunt vizate datoriile pe care actualul ministru al mediului le are către omul de afaceri, informație confirmată pentru Mediafax de către reprezentanții Fiscului: „Conturile sunt poprite, în vederea derulării anchetei în dosarul respectiv, dar nu vă putem comunica sumele aflate sub sechestru”, precizeză sursa citată.
Cu alte cuvinte, creditorul, în cazul de față ANAF, urmărește să valorifice sumele de bani datorate debitorului urmărit (Dan Voiculescu) de către o a treia persoană, denumită terț poprit (cazul lui Daniel Constantin).
Când apare poprirea pe conturi pentru un terț poprit
Potrivit prevederilor articolului 236 din Codul fiscal, sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
În cazul nostru, poprirea asupra veniturilor debitorului Dan Voiculescu se înfiinţează de către organul de executare silită, printr-o adresă care se comunică terţului poprit (Daniel Constantin) și cu înștiințarea debiturului despre această măsură.
Poprirea se consideră înființată din momentul primirii adresei de înfiinţare de către terţul poprit. După înființarea popririi, terțul poprit este obligat:
- să plătească, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită;
- să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înştiinţând despre aceasta organul de executare silită;
- în cazul înfiinţării popririi asigurătorii, cu excepţia popririi asigurătorii asupra sumelor din conturile bancare, să vireze, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal suma indicată, în contul de garanţii menţionat de organul de executare silită.
Dacă terţul poprit înştiinţează organul de executare silită că nu datorează vreo sumă de bani debitorului urmărit, dar din informaţiile şi documentele deţinute organul fiscal are indicii că terţul poprit datorează asemenea sume debitorului, instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul terţului poprit, la cererea organului de executare silită ori a altei părţi interesate, dispune cu privire la menţinerea sau desfiinţarea popririi.
Notă: Un mecanism rapid de blocare/deblocare a conturilor bancare deţinute de contribuabili, astfel încât ridicarea măsurii popririi unui cont să se realizeze în cel mult câteva ore, este inclusă într-un act normativ intrat recent în vigoare, care are nevoie și de o reglementare la nivelul Fiscului pentru a se și putea aplica efectiv. Detalii sunt aici.
Comentarii articol (1)