Articol scris de Anca Vlad
Acest lucru ne poate face să uităm de nevoile emoționale ale copiilor, fapt ce poate avea un efect dăunator asupra dezvoltării și stării lor mentale. Mai exact, putem spune lucruri care au un impact negativ asupra minții celor mici, dezvoltând pe termen lung probleme ca lipsa stimei de sine, lipsa încrederii și un sentiment nesănătos de competitivitate.
Ținând cont de acestea, iată 8 fraze pe care să nu i le spui niciodată copilului tău.
1. „Nu mă face de rușine.”
Să începem cu frazele ce se învârt în jurul fenomenului „morcovul și bățul” pe care părinții le folosesc inconștient pentru a cere copilului să fie cuminte sau pentru a descuraja năzbâtiile. Folosind fraze extreme și emoționale de genul „nu mă face de rușine”, riști să îți rănești emoțional copilul.
Copiii care aud astfel de fraze vor căuta probabil aprobarea în ochii celorlalți, iar asta poate fi o reală problemă când vor încerca să se implice în relații de cuplu, mai târziu în viață.
2. „Îți promit că vom merge în vacanță anul acesta.”
La fel de dăunătoare poate fi ademenirea copiilor cu recompense doar pentru a fi retrase mai apoi fără preaviz sau motiv.
Acest lucru poate crea probleme de încredere între tine și copiii tăi și îi poate împiedica să formeze legături cu alți adulți reprezentanți ai autorităților.
Desigur, părinții pot argumenta că vacanța a fost anulată din cauze financiare, dar este întotdeauna mai bine să cauți alternative pe care să ți le permiți decât să îți încalci promisiunea.
Mai presus de orice, ține minte importanța unei promisiuni în mintea unui copil, iar dacă este necesar un compromis, explică-i acest lucru înainte de atrece la fapte.
3. „Când eram de vârsta ta, mă descurcam mai bine.”
În ochii copiilor cu vârste de sub șase ani, părinții sunt percepuți ca zei mai degrabă decât muritori. Faptul că ești pus pe un piedestal adaugă gravitate asupra oricăror situații, astfel încât dinamica relațiilor pe care aceștia le formează cu ceilalți este puternic influențată de frazele și afirmațiile pe care le faci.
Dacă te raportezi mereu la reușitele tale de când erai copil, de exemplu, poți crea un sentiment nesănătos de competitivitate și o idee întipărită în mintea copilului tău că trebuie să caute mereu aprobare. În timp ce această frază nu este neapărat dăunătoare în timpul copilăriei, ea devine o problemă mai târziu în viață pentru că îi îndeamnă pe oameni să urmeze scopuri doar pentru a-i mulțumi pe ceilalți în detrimentul satisfacției proprii. Acest lucru poate duce, pe termen lung, la nefericire și îi poate împiedica pe copiii tăi să se bucure de o viață plină și satisfăcătoare.
4. „Celălalt copil s-a descurcat mai bine decât tine.”
În mod asemănător, comparația între realizările copilului tău și cele ale colegilor poate avea un impact nesănătos asupra capacității acestuia de a crea legături cu oameni de aceeași vârstă. În loc să observe valoarea unei prietenii și să formeze legături, acesta își va vedea colegii ca oponenți pe care trebuie să îi întreacă la fiecare ocazie.
Acest lucru nu doar că le împiedică celor mici dezvoltarea socială, dar le va afecta și modul în care sunt percepuți de către ceilalți.
Poate și mai îngrijorător este faptul că această comparație între copii poate crea probleme de stimă de sine ca adulți și le poate inocula tendința de a se valida conform acțiunilor celorlalți.
5. „Nu vei deveni puternic dacă nu îți mănânci cina.”
Aceasta este una dintre frazele comune și deseori jucăușe care, de obicei, sunt bine intenționate, dar care pot avea un impact negativ asupra copiilor. În fond, tulburările de nutriție și fobiile față de anumite feluri de mâncare au șanse mai mari de apariție în timpul copilăriei, ocazional ca rezultat al traumelor, dar de cele mai multe ori din cauza proiecțiilor inconștiente ale părinților.
În acest caz, folosești o formă de manipulare pentru a obține rezultatul dorit, iar acest lucru poate face ca micuții să acorde o importanță prea mare asupra mâncării și a consecințelor refuzul de a mânca anumite feluri.
Este de preferat să îi încurajezi să mănânce anumite feluri de mâncare prin explicarea beneficiilor pe acre le au sau prin crearea unei atmosfere mai puțin serioase în timpul mesei.
6. „Ești exact ca tatăl tău (sau mama ta).”
Deși impactul acestei fraze depinde foarte mult de felul în care este spusă, este de preferat să fie evitată cu orice preț. Chiar dacă fraza este repetată ca amuzament, aceasta poate avea, în mintea copilului tău, conotații negative și îi poate face să nu privească cu ochi buni trasăturile pe care le au în comun cu unul dintre părinți.
Acest lucru te poate distanța de copil, dar nu este atât de grav ca fraza spusă cu furie. În acest caz, ceea ce arăți este că ești nefericit în relația ta, destabilizând copilul și implicându-l într-un conflict parental. Copilul tău poate deveni, de asemenea, un obiect al eliberării frustrărilor și nervozității, fapt care îi scade stima de sine și creează un motiv de neatenție la școală.
Ținând cont de acestea, fă tot posibilul să eviți comparații negative între copilul și partenerul tău și rezumă-te la critică constructivă fără a te referi la altcineva.
7. „Nu vreau să mai aud un sunet de la tine.”
Sigur, copiii pot fi gălăgioși și neastâpărați uneori, iar tu trebuie să faci față comportamentului lor în funcție de situație.
În același timp, părinții nu trebuie să creeze limite care să îi împiedice pe copii să se exprime sau să încerce să înfrâneze năzdrăvăniile care sunt deseori semne de inteligență sau creativitate.
Spunându-i copilului tău că nu vrei să îl mai auzi, indiferent de situație, îi transmiți inconștient că prezența lui nu este binevenită în viața ta. În mintea în dezvoltare a unui copil, acest lucru tinde să hrănească sentimente de vină și inadecvare făcând dificilă diferențierea între caracterul cuvintelor și felul în care acestea sunt folosite. În loc să rostești cuvinte atât de dure și un limbaj tăios, ar trebui să te concentrezi pe tonul folosit atunci când îi spui copilului tău să păstreze liniștea și să faci din asta o instrucțiune clară ca timp și nu una închisă ca posibilități.
8. „Dacă faci asta pentru mine, te voi iubi mereu.”
Problema acestei fraze este evidentă având în vedere că părinții ar trebui să își iubească necondiționat și pentru totdeauna copiii. Acest tip de frază inconștientă și inocentă sugerează de fapt că iubirea unui părinte este condiționată de comportamentul și îndeplinirea dorințelor acestuia, iar acest lucru poate avea implicații grave în ceea ce privește dezvoltarea copiilor și încercarea de formare a relațiilor ca adult.
O astfel de fraza, utilizată în timp, îî face pe copii să se dezvolte pentru a-i mulțumi pe ceilalți, ignorând propriile dorințe, indiferent de circumstanțe.
Acest risc trebuie evitat cu orice preț. Trebuie să îi amintești mereu copilului tău ca îl iubești și trebuie să clarifici faptul că acest sentiment este unul necondiționat și fără legătură cu comportamentul sau valorile acestuia.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)