Articol scris de Ramona Dinescu
Imaginează-ți cum ar fi ca cineva să țipe la tine sau să-ți vorbească urât pentru că ai făcut o mică greșeală. Cum te-ai simți? Rușinat? Neiubit? Umilit? Și cu un sentiment de frică la gândul că ai putea face o altă greșeală?
Abuzul verbal este una dintre cele mai des întâlnite, dar și cele mai trecute cu vederea, forme de abuz asupra copiilor. De cele mai multe ori este privit ca o formă de disciplinare. Această perspectivă ignorantă, consideră specialiștii de la momjunction.com, poate cauza consecințe devastatoare asupra copilului. Iată o serie de efecte negative pe care abuzul verbal le poate avea asupra celor mici:
Abuzul verbal are efecte pe termen scurt
Chiar dacă daunele abuzului verbal nu se pot vedea la exterior, el lasă în spate un impact psihologic peste care copilul cu greu poate trece.
1. Depresie clinică sau de rutină
Demoralizarea și țipatul constant la copil poate avea rezultate negative precum acela că cel mic poate dezvolta un complex de inferioritate și poate ajunge să se ferească de ceilalți. De asemenea, această stare poate deveni permanentă ceea ce înseamnă că este cauzată de acceptarea abuzului în mod frecvent și pe durate mari de timp.
2. Deteriorarea performanțelor mentale și fizice
În lipsa respectului de sine, copilul ar putea manifesta performanțe fizice și intelectuale scăzute. Dacă, de exemplu, un părinte spune „știu că vei câștiga cursa”, copilul va lua startul asumându-și că a câștigat cursa și nu va avea nici un dubiu legat de acest lucru, indiferent de rezultatele ulterioare. Pe de altă parte, dacă îi spui copilului „tu pur și simplu nu ai rezistență să o faci”, el va deveni agitat și nervos la gândul rezultatului ce îi este preconizat. La această vârstă copilul ar putea decide să piardă pentru a demonstra că părinții au dreptate.
3. Dezvoltarea complexului de inferioritate
Dacă se țipă constant la un copil, el poate începe să creadă că „ceva nu este în regulă cu el”. Începe să dezvolte complexe de inferioritate și să simtă că prietenii lui îi sunt superiori. Din moment ce i s-a sugerat că nu este la egalitate cu alții, el începe să-și asume că ceilalți sunt mai buni decât el, ceea ce, la rândul său, îl poate abuza.
Abuzul verbal are efecte și mai serioase pe termen lung
Copiii ce sunt subiectul abuzului verbal constant suferă de boli permanente și tulburări psihice.
1. Probleme de sănătate
Depresia poate duce la un „lanț de substituție” în cadrul căruia, victima, pentru a-și satisface plăcerile tinde să se supraalimenteze sau să nu mai mănânce mai nimic. Acest lucru afectează creșterea și dezvoltarea oaselor, a mușchilor, iar organele vitale sunt de asemenea slăbite.
2. Lipsă de încredere în sine
Calitățile de dominație și încredere sunt vitale pentru succesul unei vieți profesionale și pentru o viață personală satisfăcătoare a adultului. Lipsa încrederii în sine poate avea ca rezultat frustrarea și depresia.
3. Speranță mică în viață
Victimele abuzului verbal constant pot eșua în dezvoltarea unei perspective pozitive și pot demonstra o lipsă de încredere care să aibă ca rezultat alte probleme în stadiile ulterioare ale vieții.
4. Instalarea dependențelor
Dorința de a îndeplini un obiectiv adesea este responsabilă de reușita adultului de a nu se atinge de alcool sau droguri. Din nou, dacă privești lucrurile în mod simplu, înfometatul va căuta mâncare, în timp ce depresivul va căuta substanțe ce dau dependență pentru a se ține cât mai departe de realitate.
5. Dezvoltarea tendințelor antisociale
Unul dintre cele mai rele efecte adverse ale abuzului verbal asupra copiilor este acela că aceștia vor crește ca fiind adulți cu probleme și părinți abuzatori la rândul lor. Câteva studii ce au vizat copilăria criminalilor au stabilit legături strânse între abuzul verbal și istoricul criminal al indivizilor.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)