avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Grija parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Grija parinti

Hello,

Situatia este asa: Un cuplu de batrani cu mai multi copii. Acum cativa unul dintre batrani moare iar unul dintre copii se muta in casa parinteasca asumandu-si responsabilitatea de a avea grija de parintele ramas in viata. Parintele ramas in viata desi are o pensie din care probabil ca ar reusi sa traiasca singur, totusi nu se poate descurca singur intrucat are probleme de sanatate. Cum spuneam dupa moartea unui parinte unul din copii si-a asumat responsabilitatea de a avea grija de parintele ramas in viata, iar la mostenire ceilalti frati au spus ca nu au nici o pretentie si toata mostenirea i-a revenit respecitvului copil, mai mult chiar parintele ramas in viata i-a cedat tot, nu doar mostenirea ce i se cuvenea, pastrand doar dreptul de uzufruct al unei camere din casa. Deci in afara de acest drept de uzufruct parintele supravietuitor nu mai are nimic. Din pacate angajamentul copilului a fost doar verbal, nimic in scris pe actele de cesiune sau de cedare.
Acum respectivul copil nu mai doreste sa aiba grija de parintele ramas in viata si il lasa sa se descurce singur (ii lasa pensia integral, pana acum o folosea el, dar nu il intereseaza daca are ce manca sau, locuind in aceeasi casa, mai mult ii solicita sa plateasca cheltuielile de intretinere in mod egal, chiar daca ei sunt 2 iar parintele unul singur, cu alte cuvinte parca ar fi niste necunoscuti, de fapt mai rau).

Ce este de facut in acest caz?
Cel mai recent răspuns: alexandru23 , utilizator 11:22, 17 Noiembrie 2015
Trebuie vazut ce acte anume au incheiat si negociat cu copilul. Poate sa ceara si o pensie sau intretinere prin instanta, insa daca pensia nu e chiar mica-mica, nu vad sanse.
Cand s-a facut succesiunea dupa parintele defunct cel ramas in viata nu a acceptat mostenirea fara nici o alta clauza. Pensiea inteleg ca e undeva in jur de 6-700 RON.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2015
alexandru23, utilizator
Nu a acceptat mostenirea dar are uzufruct... nu prea e logic juridic asta. Mai sunt si alte acte facute, cedarea aceea o fi asupra partii sale de proprietate? Cum? cand? Cine ce i-a promis, ce dovezi are etc...
m-am uitat si eu pe acte. nu are drept de uzufruct cum mi s-a spus, insa are drept la jumatate din casa. a renuntat la ce i se cuvenea din a doua jumatate de casa in calitate de mostenitor. Alte acte nu stiu sa mai existe. Actul de succesiune a fost facut acum vreo 5-6 ani, iar promisiunile au fost doar verbale, nimic scris, martori ar fi parintele ramas in viata si ceilalti copii.
Martor al parintelui nu poate fi parintele. Situatia e neclara, cu alte cuvinte, ce doreste sa obtina? Nu inteleg...
Daca doreste intretunere, poate da jumatatea de casa la schimb. Nu vad care e problema de ordin juridic pentru ca sa ajut.

Alte discuții în legătură

Mostenire, divort, copil minor mihaelamihaelamihaela mihaelamihaelamihaela Recasatorita de 4ani, cu copil 3ani, locuim impreuna in apartamentul soacrei actuale cu ceilalti 2 copii (din casatoria mea anterioara si ramasa vaduva timp de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct nerespectat... ce se poate face puiutza puiutza Buna ziua! Un batran a cedat casa si pamantul lui unuia dintre copii. Pamantul cu vanzare-cumparare si casa cu uzufruct. Lucrurile stau in felul urmator: 1. ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera pusa2mimi pusa2mimi Buna seara.Ma intereseaza daca se poate cere anularea unui contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct, facut in favoarea unui ... (vezi toată discuția)