avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera

Buna seara.Ma intereseaza daca se poate cere anularea unui contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct, facut in favoarea unui descendent in cazul in care nu s-a platit nici un pret pe imobil(este specificat in contract acest lucru), cand vanzatorul a decedat iar "vanzarea" ce a facut-o catre descendent a incalcat rezerva succesorala a celorlati descendenti:help:.
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 13:28, 4 Septembrie 2013
Buna seara,
Ca sa reziliati un contract de vanzare cumparare cu clauza dupa decesul fostei proprietare va fi destul de greu.
Se impune introducerea unei cereri in instanta prin care sa demonstrati ca actualul proprietar nu si-a respectat obligatiile contractuale in sensul ca nu a acordat ajutorul promis sau nu a respectat clauza de uzufruct.
Nu sunteti prea clar despre ce rezerva succesorala este vorba. Nimeni nu este obligat sa lase mosteniri.
av. Gabriel Klein Kiritescu
1.Imobilul "vandut" unuia din copii,fiind contract de vanzare cumparare nu a fost achitat cu bani(scrie contract de vanzare cumparare)
2. vanzarea catre un descendent cu rezerva uzufructului viager nu se presupune ca ar fi "donatie deghizata"?
3 contractul de intretinere este singurul care poate fi reziliat doar de beneficiarul intretinerii Nu?
Daca este contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si drept de uzufruct viager conform codului civil nu este "donatie deghizata" deoarece vanzarea presupune un pret chiar si modic ,care nu a fost platit de descendent?
Daca nu se poate cere anulare se poate cere ca imobilul respectiv sa fie adus la masa succesorala?
Multumesc anticipat ptr raspuns.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
pusa2mimi, utilizator
Buna seara,
Poate fi considerata donatie deghizata daca se probeaza acest lucru.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc de raspuns. De probat cum as putea?Daca puteti dati mi cateva idei. Multumesc
Poate era mai bine sa fi atacat acest contract in timp ce uzufructuarul era in viata,desi era greu de anulat .Dupa deces ,clauza de uzufruct s-a stins,deci imobilul este acum in patrimoniul celui care a avut nuda proprietate,astfel incat el nu mai poate intra in masa succesorala.Rezervarea dreptului de uzufruct si intrtinerea sunt cumva un pret de neglijat?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contestare act vanzare cumparare vgeorge vgeorge o ruda a mea a facut un act de vanzare cumparare cu un nepot prin anul 2003 cu clauza de a intra in deplina posesie a bunului (casa si teren) dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)