De când a intrat în vigoare Legea nr. 1/2017, care a dus la eliminarea a zeci de taxe (1 februarie 2017), nici taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei nu se mai plătește. Așadar, atunci când avem nevoie să aplicăm apostila pe un act oficial nu trebuie să mai plătim și o sumă de bani pentru acest serviciu, așa cum ne confirmă și Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 23/2017 recent intrat în vigoare.
Concret, înainte de 1 februarie persoanele fizice care solicitau aplicarea apostilei plăteau 22 de lei, persoanele juridice aveau de achitat 44 de lei, iar pentru înregistrarea cererii de aplicare a apostilei se mai plăteau încă 3 lei.
Apostila este necesară pentru a dovedi că actul pe care se aplică respectă cerințele de validitate impuse de un stat, așadar avem nevoie de ea atunci când trebuie să ne folosim de actul respectiv în altă țară. Apostila este practic o anexă la documentul pentru care o solicităm, este semnată de autoritatea care o aplică și prezintă o ștampilă cu stema instituției.
Odată ce a fost aplicată de autoritățile române (instituțiile prefectului sau tribunale, după caz), actul apostilat este valabil în statul unde trebuie să ne folosim de el, fără alte formalități. Tribunalele aplică apostila pe hotărârile judecătorești, pe actele notariale, pe actele de la executorul judecătoresc, ori pe cele de la Registrul Comerțului.
Prefectul, în schimb, aplică apostila pe actele de stare civilă, pe certificatele de cazier judiciar, pe cele de rezidență fiscală, pe adeverințele de muncă ș.a.m.d.
Important! Nu toate statele lumii sunt parte la Convenția cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine din 1961, așadar ar fi mai bine să verificăm dacă statul care ne interesează se regăsește pe lista aceasta.
Potrivit Instrucțiunii MAI nr. 82/2010, apostila se eliberează pentru acte emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi de alte organe de autoritate administrativă din România, care organizează o activitate de interes public.
Cine poate să ceară aplicarea apostilei și ce acte sunt necesare
Aplicarea apostilei poate fi cerută, în principal, de titularul actului, de soțul/soția acestuia ori de o rudă până la gradul II cu acesta, precum și de o altă persoană în baza unei procuri autentice/ împuterniciri avocațiale.
În vederea eliberării apostilei, solicitantul are obligaţia de a prezenta:
- o cerere, indiferent de numărul actelor pentru care se solicită eliberarea apostilei;
- actul de identitate;
- certificatul de căsătorie ori actul de divorţ sau actul prin care se face dovada schimbării numelui şi/sau a prenumelui ori a intervenirii unor modificări în ceea ce priveşte data naşterii ori o declaraţie de notorietate autentică, dacă este cazul;
- actul pentru care se solicită eliberarea apostilei, în original.
Dacă nu este solicitată de titularul actului, cel care face solicitarea trebuie să mai prezinte și actul său de identitate, precum și procura sau împuternicirea.
De ce poate fi refuzată aplicarea apostilei?
După cum prevede actul normativ menționat, autoritățile competente ne pot refuza aplicarea apostilei pe un document dacă:
- actul este destinat utilizării pe teritoriul unui stat care nu este parte a Convenţiei menționate mai sus;
- conţinutul actului nu este lizibil;
- actul este completat sau semnat cu creionul;
- actul nu prezintă elementele de siguranţă prevăzute de lege sau acestea sunt deteriorate;
- actul prezintă completări sau corecturi neconfirmate oficial;
- actul este plastifiat;
- semnătura sau ştampila pe care actul le poartă nu poate fi validată ori nu corespunde specimenelor aflate în baza de date cuprinzând numele şi specimenele de semnătură şi de ştampilă corespunzătoare persoanelor din cadrul instituţiilor implicate;
- nu sunt depuse documentele necesare;
- există suspiciunea legitimă că actul este fals.
Înainte de 1 februarie, un motiv de respingere a cererii de aplicare a apostilei era și faptul că nu se achitase taxa necesară.
Comentarii articol (1)