O serie de informații au apărut recent în presă cu privire la condamnarea unei persoane la opt luni de închisoare cu suspendare pentru că nu a declarat la organele fiscale veniturile obținute din chirii pe o perioadă de câteva luni de zile.
Deși poate părea incredibil la prima vedere, povestea este cât se poate de adevărată: potrivit hotărârii rămase definitive, o femeie de 58 de ani a fost într-adevăr condamnată la această pedeapsă și obligată să presteze muncă în folosul comunității pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
La momentul cercetărilor penale, femeia datora Fiscului 290 de lei (bani pe care i-a achitat în timpul procesului), pentru chiriile pe care le-a încasat pe o perioadă de cinci luni de zile în anul 2015 și pentru care nu a plătit impozitul datorat potrivit legii. Din datele hotărârii penale aflăm că femeia, ca proprietar al apartamentului, nu încheiase contract cu chiriașii săi, iar pentru plata chiriilor nu fuseseră emise chitanțe.
Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi ani la opt ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale (potrivit Legii nr. 241/2005): |
|
“ANAF - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice B. a comunicat că A. M. datorează bugetului consolidat al statului, pentru veniturile încasate din cedarea folosinţei locuinţei, sumele de 216 lei - reprezentând impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor - şi 74 de lei - reprezentând contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor - totalizând suma de 290 lei”, după cum se menționează în hotărâre.
Conform hotărârii, spusele vecinilor ar fi fost cele care au adus-o pe proprietară în vizorul organelor de poliție. Astfel, inspectoratul județean de poliție s-a sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Confruntată cu acuzațiile organelor, femeia a recunoscut fapta, iar dosarul său a ajuns în fața judecătorului.
Între timp, femeia și-a plătit suma datorată la Fisc, respectiv 290 de lei, însă acest lucru nu a scăpat-o de condamnare și nici faptul că și-a recunoscut vina, ci i-au adus doar o pedeapsă mai ușoară, potrivit informațiilor din hotărâre. Pentru infracțiunea de evaziune fiscală, Legea nr. 241/2005 impune o pedeapsă cu închisoarea între doi și opt ani de închisoare, iar femeia fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare, dar și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Deși poate părea absurd ca o persoană să fie condamnată pentru un prejudiciu atât de mic adus statului român, trebuie să știm că Legea nr. 241/2005 nu impune un prag pentru prejudiciul de la evaziune fiscală.
Potrivit actului însă, dacă se aduce un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, limitele pedepsei cresc cu cinci ani - concret, se stabilește de către judecător o pedeapsă între șapte și 13 ani, dacă nu mai există alte circumstanțe care să îndulcească aceste limite, cum s-a întâmplat și în cazul femeii (recunoașterea faptei, lipsa antecedentelor penale, acoperirea prejudiciului).
Dacă prejudiciul adus prin faptele de evaziune se ridică la mai mult de 500.000 de euro, limitele pedepsei cresc cu șapte ani, potrivit legii.
Cei care obțin venituri din chirii uită adesea că acestea trebuie declarate la organele fiscale pentru că sunt venituri ce trebuie impozitate. Proprietarii sau alți deținători ai imobilului închiriat trebuie să facă un contract cu chiriașii pe care să-l înregistreze la Fisc în termen de 30 de zile de la încheiere. Impozitul datorat în acest caz este de 16%, potrivit legislației fiscale (mai multe detalii despre acest subiect se găsesc aici).
Organele fiscale au la dispoziție, potrivit Codului de procedură fiscală, un instrument legal prin care să descopere veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice - verificarea situației fiscale personale, efectuată de către organul fiscal central. În cadrul acestei verificări, autoritățile fiscale controlează sursele veniturilor și verfică în ce măsură contribuabilul își plătește dările la stat. Practic, orice venituri din surse neidentificate se vor impozita cu 16%. Cu toate acestea, rigorile impuse de legislația fiscală în cazul acestor verificări fac greu de imaginat ipoteza în care contribuabilul care obține, să zicem, 200 de euro lunar din chirii să fie sancționat prea dur de organele fiscale ori să fie realmente tras la răspundere.
Cu toate acestea, așa cum o demonstrează situația de față, nedeclararea acestor venituri nu ne poate aduce doar probleme cu organele fiscale, ci și antecedente penale.
Comentarii articol (12)