Ca să lămurim o chestiune încă de la început, acesta nu e un material în care vorbim despre legalitatea platformei AirBnB în România. Pe scurt, AirBnB este un site internet care le permite doritorilor să-și închirieze, când doresc, pentru perioade relativ scurte de timp, camere din propriile locuințe sau chiar locuința cu totul. Apoi, cei interesați să stea în imobilul respectiv, la prețul fixat de proprietar/locatar (care include chiar și costuri de curățenie și altele asemenea) pot să o facă. Așa cum e conceput, AirBnB este foarte transparent sau, cel puțin, aceasta e percepția generală pe care o au cei care-l utilizează.
Aici vom vorbi însă, pe scurt, despre ce obligații au cei care-și pun la bătaie casele prin această platformă și ne referim la obligațiile care-i vizează strict pe ei, fără ca platforma să aibă vreo implicare și fără ca ea să-și asume vreo responsabilitate. Să punem lucrurile în felul următor: cel care închiriază locuința sa obține niște bani de pe urma turistului care s-a cazat la el; Fiscul nu e interesat că apartamentul a fost închiriat prin AirBnB sau printr-un anunț în ziar; Fiscul e interesat de faptul că X, contribuabil, a obținut venituri care sunt impozabile și, prin urmare, X datorează ceva la buget - impozit anual de 16%.
"Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv", scrie în Codul fiscal. Or, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor se datorează impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit. "Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat se determină de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice", mai scrie în Cod, prin urmare, cel interesat trebuie să întrebe la Fisc care e norma aplicabilă lui.
Contribuabilii au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, declarația privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs. Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și emite decizia de impunere, așadar, cel care și-a închiriat locuința va afla cât are de plătit la Fisc.
Ideea este că, deși vorbim de închirierea locuinței doar din când în când, pe perioade scurte de timp, Codul fiscal impune aceleași obligații de plată a impozitului ca pentru cei care închiriază permanent, prin contracte, pentru perioade mai lungi. Mai multe despre impozitarea veniturilor din chirii aflați din acest articol.
Atunci când descoperă venituri nedeclarate, în urma unui control fiscal personal, Fiscul cere nu doar impozitul, ci și dobânzi și penalități. Însă problema cea mai mare e pusă de riscul de a fi acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. O femeie ce prejudiciase statul cu o sumă de 290 de lei, pe care ar fi trebuit să-i plătească Fiscului pentru cele cinci luni în care și-a închiriat apartamentul a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, chiar dacă a plătit statului, în timpul procesului, tot ce-i datora. Pedeapsa pentru evaziune fiscală este închisoarea de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi, potrivit Legii nr. 241/2005.
Aș vrea să subliniez însă un lucru. Așa cum spuneam la început, platforma AirBnB este foarte transparentă și e vizibilă tuturor celor interesați, inclusiv Fiscului. Spre deosebire de cei care închiriază pe termen mediu și lung locuințele proprii, prin contracte pe care nu le înregistrează niciodată la Fisc, cei care închiriază prin AirBnB pot fi mult mai ușor depistați de organele fiscale. Preocuparea pentru fiscalizarea veniturilor obținute prin AirBnB a devenit tot mai mare în ultimul an, potrivit presei externe, mai ales dacă ne referim la țări precum Franța, unde platforma este extrem de populară printre turiști.
Având în vedere că, în prezent, un proiect de lege care va reglementa activitatea de turism din România se află în dezbatere la Ministerul Turismului, am solicitat acestuia un punct de vedere referitor la următoarea chestiune: va afecta proiectul Legii turismului sistemul AirBnB din România, în sensul în care să le impună utilizatorilor anumite obligații? Potrivit răspunsului oferit de ministrul turismului, Mircea Titus-Dobre, proiectul nu va aduce nicio modificare la reglementările actuale ce privesc AirBnB.