Închirierea unor camere sau a locuințelor în întregime turiștilor, indiferent că se face prin AirBnB, Booking.com sau alte platforme ori modalități de închiriere către turiști, se face obligatoriu în baza unui certificat eliberat de autorități. Acest certificat, care până de curând a putut fi cerut doar de cei care se înregistraseră înainte la registrul comerțului ca firme sau PFA-uri, poate fi acum obținut și de persoanele fizice obișnuite. De fapt, trebuie obținut.
La scurt timp după ce acest certificat a devenit accesibil și pentru persoanele fizice, cei de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au subliniat că reglementarea e menită și să apare interesul celor care se învecinează cu astfel de proprietăți și care reclamă nu de puține ori disconfortul produs de turiști: „Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri”, scriau cei de la minister.
Ca atare, în acel context, redacția avocatnet.ro explica, pe de o parte, importanța acestui certificat pentru cei care vor să închirieze prin platforme precum AiBnB sau Booking.com, dar și implicațiile fiscale. Pentru că cea de-a doua latură extrem de importantă ale închirierii pentru turiști e că acele venituri sunt în integralitatea lor impozabile, nu de la un plafon în sus sau nu numai dacă sunt obținute ca firmă/PFA, ci și ca simplu cetățean, proprietar persoană fizică al imobilului respectiv.
Aseară însă a venit acest comunicat al Fiscului care anunță trei campanii prin care, practic, ia în vizor trei mari categorii de venituri obținute de persoanele fizice obișnuite - una dintre ele, veniturile din cedarea folosinței bunurilor. Aici intră atât veniturile pe care le obține de la chiriașii pe termen lung, cu care facem (sau nu) contracte de locațiune/închiriere a locuințelor, cât și veniturile celor care închiriază în regim turistic.
„Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor» este un proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța. Proiectul își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal. Identificarea contribuabililor care nu se conformează obligațiilor fiscale presupune o abordare axată pe colectarea și publicarea de informații, în care predomină îmbunătățirea schimbului de informații atât cu alte instituții publice, cât și cu organisme din sectorul privat”, scrie în comunicatul publicat luni de ANAF.
Ca să traducem comunicatul: ANAF nu pornește la drum în această campanie cu intenția primară de a sancționa pe cineva, ci va identifica și va trimite notificări celor identificați că obțin astfel de venituri în care le va spune, pe scurt, că trebuie să plătească impozit statului (și cum trebuie să facă asta). Interesant e că Fiscul punctează că va cere informații și de la „organisme din sectorul privat”, ceea ce ar putea însemna inclusiv diversele platforme prin care sunt lansate anunțurile de închiriere.
De ce comunicatul Fiscului ne face se ne gândim mai mult la veniturile din închirierea pe termen scurt, în scop turistic, decât la interesul organelor fiscale pentru veniturile din chirii? Pentru că proiectul-pilot pe care îl va derula ANAF se va desfășura în două locații cu „prezență” semnificativă și extrem de căutate pe platorme precum AirBnB și Booking.com: Brașov și Constanța.
Util: Obții venituri din închirierea camerelor turiștilor, în regim hotelier? Iată ce obligații ai la Fisc