Veniturile din meditații
„Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ» urmărește identificarea unor instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare în cazul cadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare, în vederea replicării pe o scară mai largă, pe un termen mediu și lung. Într-o primă etapă proiectul se desfășoară în județele Cluj și Sibiu”, transmite ANAF în comunicatul publicat luni.
Cei care obțin venituri din meditații trebuie să se înregistreze și să plătească impozit și eventuale contribuții pentru acei bani - nu e o noutate, dar Fiscul amintește din când în când profesorilor din România că (aproape) orice venituri obținute, fie și independent, trebuie taxate. Astfel, soluția cea mai practică ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, a unei întreprinderi individuale, ori chiar a unui SRL, așa cum explica pentru avocatnet.ro un expert contabil anul trecut.
Odată înregistrați la Registrul Comerțului, profesorii trebuie apoi să completeze declarația unică și să estimeze ce obțin anul acesta din meditații, iar, până în mai anul viitor, să și plătească dările aferente. Desigur, cei pe care Fiscul îi identifică cu venituri din urmă nedeclarate vor trebui să plătească din urmă impozite și contribuții.
Veniturile din cedarea folosinței bunurilor
„Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor» este un proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța. Proiectul își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal. Identificarea contribuabililor care nu se conformează obligațiilor fiscale presupune o abordare axată pe colectarea și publicarea de informații, în care predomină îmbunătățirea schimbului de informații atât cu alte instituții publice, cât și cu organisme din sectorul privat”, scrie ANAF.
Aici, vorbim pe de-o parte, de veniturile din chirii, dar și de veniturile obținute din închirierea spațiilor în scop turistic, categorie de venituri care intră în conținutul celei de cedare a folosinței bunurilor. Nu putem ignora în această discuție recenta reglementare ce vizează închirierile prin platforme de tipul AirBnB sau Booking.com - certificatul de autorizare ce trebuie obținut de persoanele fizice care închiriază în acest fel.
Venituri din servicii de înfrumusețare
„Proiectul «Venituri realizate de contribuabili - persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală» se va desfășura la nivelul municipiului București (Sectoarele 1 și 3) și al județului Ilfov. Proiectul își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală. O informare activă va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul neconformării în cazul unor controale sau inspecții fiscale”, transmite ANAF.
Aici, cel mai probabil, Fiscul urmărește înregistrarea ca PFA și completarea declarației unice, prin care se asigură declararea și fiscalizarea acestor venituri.
„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator,obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate”, mai scrie în comunicatul ANAF.
Comentarii articol (2)