Subiectul închirierii camerelor sau locuințelor integral pentru turiști, prin platforme de genul AirBnB, Booking.com sau altele similare, a revenit în atenție de curând, de când Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a oficializat o cerință pe care proprietarii persoane fizice trebuie să o bifeze dacă vor să închirieze apartamente și case de locuit, în mod legal, în România, turiștilor de pretutindeni: certificatul de turism.
„Orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit”, subliniau cei de la Minister săptămâna trecută, după apariția unui ordin de ministru care listează condițiile obținerii acestei clasificări.
Cei care vor să închirieze ocazional turiștilor câte o cameră, două sau locuințe întregi sunt liberi să o facă, așa cum subliniau și cei de la minister, dar asta presupune două aspecte pentru a fi în legalitate:
- autorizarea;
- fiscalizarea veniturilor.
Categoria de venituri și perioada maximă
Potrivit Codului fiscal, închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuinţele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică reprezintă „oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă de minimum 24 de ore şi maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă”. Practic, fiecare turist va sta măcar 24 de ore și cel mult 30 de zile într-un an în locația respectivă.
Aici nu vorbim de clasicele veniturile din chirii, obținute în baza unui contract de locațiune, încheiat cu o persoană care va sta acolo câteva luni, un an sau mai mult. Codul fiscal stabilește că sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor cele obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea.
Cei care obțin aceste venituri trebuie să le fiscalizeze folosind declarația unică
Pentru că vorbim de persoane fizice, nu e necesară nicio înregistrare prealabilă la Fisc. Practic, cine obține astfel de venituri în 2022 trebuie să plătească impozit pentru acestea până pe 25 mai 2023. De asemenea, cei care au obținut astfel de venituri în 2021, trebuie să depună declarația unică și să achite impozitul până pe 25 mai 2022.
„Contribuabilii au obligaţia să completeze şi să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, formularul 212-Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Cap. I - Date privind veniturile realizate , prevazută la art. 122 din Codul Fiscal”, specifică cei de la ANAF Cluj într-un material pe tema acestor venituri.
Pentru aplicarea impozitului de 10% nu se folosește însă aplicarea directă a procentului asupra sumei obținute de proprietar. Impozitul anual datorat se calculează de către contribuabil, pe baza datelor din declaraţia unică, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/ normei anuale de venit ajustate/ venitului anual, după caz, impozitul fiind final, explică Fiscul.
Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu şi cinci camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit.
Ce se întâmplă cu cei care depășesc acest maxim de cinci camere în cursul aceluiaşi an fiscal? Atunci determinarea venitului se face tot pe baza normei anuale de venit pentru întregul an fiscal. Dar începând de anul următor se trece la sistemul real.
Normele de venit nu au același nivel peste tot în țară - ele diferă. Și nu trebuie confundate cu cele pentru activități independente (PFA).
„Nivelul normelor anuale de venit, pe categorii de localităţi, în funcţie de amplasamentul locuinţei, se stabileşte prin ordin al ministrului economiei, energiei şi
mediului de afaceri - turism. Acestea pot fi ajustate de contribuabil prin reducerea acestora cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puțin 3 dintre criteriile prevazute la art. 85 alin.4 lit.a)-f) din Codul fiscal. În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, se reduce astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată”, explică ANAF Cluj.
Care sunt criteriile de ajustare la care se referă organul fiscal, mai sus:
- inexistenţa mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;
- situarea locuinţei în mediul rural;
- materialele de construcţii din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;
- lipsa cel puţin a uneia dintre următoarele utilităţi, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin racordare la reţeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;
- grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziţia turiştilor;
- suprafaţa camerei închiriate în scop turistic nu depăşeşte 15 mp.
Atașat, la finele articolului, este un model al declarației unice pentru 2022, pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor.
Se mai plătește altceva în afară de impozit?
Nu se plătește contribuție la pensii pentru aceste venituri, dar s-ar putea să se ajungă la obligația de a plăti contribuție la sănătate. Conform Codului fiscal, se
datorează în cazul în care contribuabilul estimează venituri din: activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi alte surse, a căror valoare cumulată depăşeşte plafonul a 12 salarii minime brute pe ţară (adică 30.600 de lei), atunci va fi obligat să plătească și 10% contribuție la sănătate.
Fișa capacității de cazare
Normele fiscale impun obligatoriu ca în cursul anului să fie completată şi păstrată „Fişa capacităţii de cazare”, pentru fiecare an fiscal, inclusiv în anul începerii activităţii de închiriere, în vederea determinării normei de venit ajustate și transparenței calculului efectuat.
Sunt necesare case de marcat?
Potrivit OUG nr. 28/1999, cei care care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. De asemenea, au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le înmâneze clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factura, subliniază cei de la ANAF Brașov.
Comentarii articol (4)