În consecință, în situația închirierii unui imobil în scop turistic, nu este obligatorie declararea contractului la organul fiscal competent, respectiv depunerea formularului C168 (Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune). În schimb, în cazul închirierii unui imobil în scop turistic, contribuabilul are obligația să completeze şi să păstreze formularul „Fişa capacităţii de cazare”, în conformitate cu prevederile art. 85 alin. (4^7) din Codul fiscal și dispozițiile Ordinului Fiscului 398/2021.
În ceea ce privește definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinței bunurilor, potrivit reglementărilor art. 83 alin. (2^1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.
Astfel, conform prevederilor art. 83 alin. (4) și (5) din Codul fiscal, veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între una si cinci camere, inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit, iar în cazul depășirii numărului de cinci camere de închiriat în cursul aceluiași an fiscal, determinarea venitului se efectuează pe baza normei anuale de venit pentru întregul an fiscal, urmând ca, începând cu anul fiscal următor, determinarea venitului net să se realizeze în sistem real, ca venituri din activități independente.
De asemenea, un alt aspect important de reținut constă în faptul că, potrivit prevederilor art. 85 alin. (4^9) din Codul fiscal, contribuabilii au obligația să completeze și să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, formularul 212 - Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Cap. I - Date privind veniturile realizate.
Totodată, conform dispozițiilor art. 85 alin. (6) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se calculează de către contribuabil, pe baza datelor din declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit, normei anuale de venit ajustate sau venitului anual, după caz, impozitul fiind final. Impozitul anual datorat se plătește integral la bugetul de stat. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai, inclusiv, a anului fiscal următor celui de realizare a venitului.
De asemenea, contribuabilul va datora și CASS (în cotă de 10%) atunci când veniturile obținute din închirierea în scop turistic sau din închirierea obișnuită, la care se adaugă alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal, respectiv dividende, dobânzi, alte venituri, activități independente etc., depășesc plafonul de șase salarii minime brute pe țară. Astfel, baza anuală de calcul al CASS o reprezintă:
- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.