După ce parlamentarii au stabilit declararea zilei de 27 martie ca sărbătoare națională, prin Legea nr. 36/2017, mai multe publicații online autohtone au anunțat, în mod eronat, că aceasta este zi liberă pentru salariați. Pentru a înțelege de ce angajații trebuie, totuși, să se prezinte la serviciu atunci când 27 martie pică într-o zi lucrătoare, trebuie să facem două precizări importante.
Mai întâi, trebuie făcută o distincție între zilele de sărbătoare națională și zilele de sărbătoare legală. Concret, sărbătoarea națională nu este egală cu sărbătoarea legală, pentru că în primul caz salariații trebuie să lucreze, iar în al doilea caz nu trebuie să lucreze. Această constatare este una indirectă, bazată pe reglementările actuale ce au în prim-plan ideea de sărbătoare stabilită prin lege.
Parlamentarii pot stabili prin lege că o zi sau alta este sărbătoare națională, însă acest lucru nu implică nicio obligație a angajatorilor în relația lor cu salariații. De exemplu, în ultimii ani, 19 februarie (ziua nașterii sculptorului Constantin Brâncuși) și 10 mai (începutul domniei lui Carol I, încoronarea primului rege al României și proclamarea Independenței de Stat) au devenit sărbători naționale, însă acestea sunt, în continuare, zile lucrătoare (atunci când pică în intervalul luni-vineri al săptămânii).
Un alt exemplu, de această dată mai controversat, este 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române). Dacă această dată a fost stabilită în 2014 doar ca zi de sărbătoare națională, în 2016 data respectivă a devenit și sărbătoare legală. Asta înseamnă că 24 ianuarie este, în prezent, atât sărbătoare națională, cât și sărbătoare legală, acest lucru fiind stabilit prin două legi diferite.
Și astfel ajungem la a doua precizare. Stabilirea unei zile anume ca sărbătoare legală, adică o zi în care salariații nu trebuie să se prezinte la muncă, se face exclusiv prin modificarea corespunzătoare a Codului muncii. Mai precis, Codul muncii este unicul act normativ în vigoare ce poate prevedea zilele nelucrătoare de sărbătoare legală.
Astfel, dacă parlamentarii doresc introducerea unei noi sărbători legale, acest lucru se poate face numai prin modificarea listei zilelor nelucrătoare din Codul muncii. În prezent, această listă include 1 și 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima și a doua zi de Paște, 1 mai, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 și 26 decembrie. În total, 14 libere legale. Atât.
Prin urmare, din moment ce Legea nr. 36/2017 nu include nicio modificare a Codului muncii, rezultă că 27 martie este doar sărbătoare națională. Deci, atunci când 27 martie pică în intervalul luni-vineri al săptămânii, salariații, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, trebuie să se prezinte la serviciu.
Cu toate acestea, 27 martie ar putea deveni zi liberă pentru salariați, însă doar dacă o asemenea măsură se va lua la nivel de unitate, de exemplu. Concret, Codul muncii permite stabilirea altor zile libere prin intermediul contractului colectiv de muncă, încherea documentului fiind obligatorie pentru angajatorii cu cel puțin 21 de salariați.
„Contractul colectiv de muncă este convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală, de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă. Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 21 de salariați”, dispune actul normativ amintit.
Așadar, dacă un angajator dorește, acesta poate stabili, prin intermediul contractului colectiv de muncă, și alte zile libere plătite în afară de sărbătorile legale nelucrătoare - cazul zilei de 27 martie, de exemplu. Desigur că 27 martie poate deveni zi nelucrătoare și dacă parlamentarii vor decide pe viitor să o includă în lista liberelor legale din Codul muncii.
Legea pentru stabilirea zilei de 27 martie ca sărbătoare națională a apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare sâmbătă. Mai multe informații despre acest subiect sunt aici.