1. Vechimea în muncă raportată la un program de șase ore pe zi
Una dintre cititoarele înregistrate pe forumul nostru a avut curiozitatea să afle cum se calculează vechimea în muncă pentru un contract individual încheiat cu timp parțial, respectiv șase ore pe zi.
La această întrebare, consilierul juridic Cornel Vasile i-a spus forumistei noastre că salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se bucură de aceleași drepturi ale salariaților cu normă întreagă, în conformitate cu prevederile articolului 106 din Codul muncii.
"Drepturile salariale se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru", mai prevede actul normativ citat, astfel că durata timpului de muncă nu influențează calculul vechimii în muncă și nici al stagiului de cotizare la pensie.
În concluzie, un an lucrat în baza unui contract de muncă cu timp parțial înseamnă un an vechime în muncă și un an stagiu de cotizare la pensie, asemenea contractului încheiat cu normă întreagă.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Telefon plătit cu bani falși
O altă utilizatoare a forumului a povestit cum și-a vândut telefonul mobil prin intermediul unei platforme online, iar cumpărătorul i-a achitat prețul cerut în euro, motivând că nu dispune de lei.
La o perioadă de timp după ce a intrat în posesia banilor, aceasta a realizat că a primit bani falși, lucru confirmat și de către bancă. În aceste condiții, cititoarea a vrut să afle în ce condiții și-ar putea recupera paguba și care ar fi soluțiile permise de legislație.
La această speță, avocatul Gabriel Klein Kirițescu i-a sugerat acestei persoane să se constituie parte civilă într-un proces, pentru a putea încerca astfel să își recupereze prejudiciul creat. Aceeași soluție a fost oferită și de către avocatul Răzvan Pătrașcu, cu atât mai mult cu cât poliția s-a sesizat din oficiu în acest caz și se încearcă identificarea persoanei care a înșelat-o pe fosta proprietară a telefonului.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Animal de companie ucis de către un câine de talie mare: Soluții pentru stăpân
O altă persoană înregistrată pe Forumul AvocatNet.ro a relatat cum, cu câteva zile în urmă, un câine de talie mare i-a atacat și ucis cățelul pe care îl deținea. În consecință, polițiștii i-au aplicat stăpânului câinelui care a atacat doar o amendă de 100 de lei, sancțiune considerată mult prea mică de cititoarea noastră, care caută soluții pentru a-și face dreptate.
În acest sens, avocatul Cladiu Lascoschi i-a transmis acesteia că îl poate da în judecată pe stăpânul câinelui de talie mare, având dreptul să ceară atât daune morale, cât și materiale.
Astfel, utilizatoarei site-ului nostru i s-a recomandat să formuleze o sesizare către poliție, prin care să precizeze că nu este de acord cu măsurile luate inițial de agentul constatator și prin care să solicite atât verificarea animalului, cât și verificarea stăpânului, în contextul în care acesta și-ar plimba patrupedul fără botniță, aspect obligatoriu în cazul câinilor periculoși.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Comentarii articol (3)