Ordinul comun al Ministerului Turismului și al Ministerului Finanțelor Publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 266 din 14 aprilie 2017 și se aplică de la data publicării.
Chiar dacă o firmă plătitoare de impozit pe profit are trecută în actul constitutiv o activitate vizată de impozitul specific, actul normativ prevede că aceasta este scutită de aplicarea forfetarului dacă nu desfășoară efectiv activitatea respectivă. De exemplu, dacă o companie are în actul constitutiv ca activitate secundară „restaurante”, dar nu are niciun restaurant deschis din care să obțină bani, aceasta este scutită automat de aplicarea impozitului specific.
„Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit, care au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară una dintre activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, denumită în continuare lege, dar nu desfășoară efectiv activitate în domeniile respective, nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activități”, este lămurit în ordinul comun. Precizarea este necesară în contextul în care Legea impozitului specific nu detaliază o asemenea situație.
Concret, la articolul 1 din lege se face referire la următoarele coduri CAEN vizate de aplicarea forfetarului:
- 5510 - „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”;
- 5520 - „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”;
- 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”;
- 5590 - „Alte servicii de cazare”;
- 5610 - „Restaurante”;
- 5621 - „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - „Alte servicii de alimentație n.c.a.”;
- 5630 - „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
În cazul în care o firmă desfășoară atât o activitate vizată de impozitul specific, cât și o activitate vizată de impozitul pe profit, aceasta trebuie să aplice, în mod corespunzător, ambele regimuri de impozitare. Informații mai multe despre acest aspect pot fi găsite aici.
Impozitul specific a fost introdus în legislație în prima zi a anului curent și acesta se aplică, în esență, hotelurilor, parcurilor pentru rulote, campingurilor, taberelor, restaurantelor și barurilor. Trecerea la sistemul de impozitare specific se raportează prin intermediul formularului 010, iar declararea acestuia se face cu ajutorul formularului 100. Declararea și plata impozitului specific se face semestrial. Pentru anul curent, cele două termene de plată sunt 25 iulie 2017 și 25 ianuarie 2018.
Notă: Recent, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor Codului fiscal, iar acesta include și unele explicații cu privire la aplicarea impozitului specific. Detalii sunt aici.
Comentarii articol (1)