Proprietarii de clădiri îşi taxează mai mult chiriaşii după majorarea salariului minim, ne spune capital.ro.
Majorarea salariului minim brut pe ţară cu 200 de lei, la nivelul de 1.450 lei pe lună, din februarie 2017, la nouă luni după ce acesta crescuse cu 19%, afectează activitatea tuturor proprietarilor de clădiri comerciale, însă sunt şi voci care salută decizia Guvernului.
Mai exact, chiriaşii clădirilor de birouri, mallurilor şi ai depozitelor plătesc lunar o taxă de administrare care include costurile de întreţinere, securitatea, curăţenia (plus dezinsecţie, deszăpezire, faţade), securitatea la incendiu, utilităţile pentru spaţiile comune, asigurarea proprietăţii, impozitul pe clădire şi administrarea imobilului. Creşterea salariului minim a afectat direct prestatorii serviciilor de întreţinere, securitate şi curăţenie, care îşi plătesc angajaţii cu salariul minim. Prin urmare, majorarea s-a reflectat automat şi în creşterea taxelor de administrare practicate de proprietarii clădirilor.
5 mil. lei, încasaţi din timbrul de mediu într-o lună, ne informează curierulnational.ro.
Suma este menţionată în bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu pe 2017, cu menţiunea că a fost încasată începând cu 1 ianuarie, până la intrarea în vigoare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife.
În 2016, AFM a încasat din timbrul de mediu şi alte impozite şi taxe fiscale 1.022.020.000 lei.
Toţi banii încasaţi din timbrul de mediu ar trebui restituiţi plătitorilor, operaţiune ce nu se poate face deocamdată pentru că prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor.
Comentarii articol (1)