Potrivit Codului fiscal, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
Normele în vigoare oferă PFA-urilor impuse pe bază de normă de venit care sunt și salariate posibilitatea de a aplica un coeficient de corecție la determinarea venitului net, așa cum a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, consultantul fiscal și auditorul financiar Adrian Bența.
"Ca și regulă generală, la venitul net din activități independente, determinat pe bază de norme anuale de venit se aplică un coeficient de corecție dacă contribuabilii au un contract de muncă, pe perioadă nedeterminată, cu timp integral", a precizat sursa citată.
În ceea ce privește documentele pe care trebuie să le prezinte o persoană vizată de o asemenea situație, Adrian Bența recomandă depunerea la Agenția Națională de Administrare Fiscală a unei adeverințe de salariat, acesta fiind practic cel mai concludent document în baza căruia se acordă reducerea.
În București de exemplu, acest coeficient este de 50% pentru PFA-urile care sunt și salariate, însă reducerea normei de venit este posibilă și în alte situații, după cum urmează:
- pentru femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani și bărbații care au împlinit 65 de ani, reducerea normei de venit este de 40%;
- pentru persoanele cu handicap sau stare de invaliditate (altele decât handicapul grav sau accentuat), reducerea normei de venit este de 50%;
- reducerea cu 50% până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru persoanele care se află în primul an de activitate și care au fost disponibilizate în ultimele trei luni.
Notă: Reducerea normei de venit cu 50% pentru PFA-urile care au și calitatea de angajat este valabilă și în alte regiuni ale țării, precum județele Brașov sau Iași. În Timiș de exemplu, coeficientul este stabilit la valoarea de 40%. Normele de venit valabile în 2017, pentru toate județele țării, pot fi consultate aici.
În ce alte situații mai poate fi redusă norma de venit
În afara de situația în care PFA este și angajată, există și alte situații în care persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și determină venitul net anual pe baza normelor de venit pot beneficia de reducerea acestora din urmă.
Potrivit lui Adrian Bența, coeficienții de reducere a normei de venit se aplică și în cazul accidentelor, spitalizărilor ori altor cauze obiective ce duc la imposibilitatea persoanelor de a-și desfășura activitatea. "Acestea trebuie să comunice în scris în termen de 5 zile de la apariția evenimentului situația apărută către organele fiscale", a punctat specialistul contactat de redacția noastră.
Potrivit prevederilor din Codul fiscal și din normele sale de aplicare, Fiscul ajustează norma de venit proporțional cu zilele nelucrate într-un total de 365 zile calendaristice.
Notă: Norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. Mai multe detalii despre normele de venit din 2017 găsiți aici.
Comentarii articol (1)