BUNA
intrebarea de baraj ... sunt PFA dar sunt si angajat cu carte de munca ce contributii trebuie sa mai platesc .......... impozitul este platit dar cu restul care - i treaba ????
Daca stie cineva va rog pe adresa
....pyrobook@gmail.com.....
In situatia in care obtineti venituri din salarii dar desfasurati si activitati independente - PFA, pentru veniturile aferente activitatii ca si PFA datorati urmatoarele contributii:
- cass (sanatate) in cota de 5,5% aplicata la venitul net (venit brut - cheltuieli deductibile) - L95/2006, art.257;
- cas ( pensie) , nu se datoreaza ( ati fi datorat conform L263/2010, art.6, daca venitul din PFA ar fi fost exclusive adica daca ar fi fost singurul venit al dvs. dar mai mare de 4x2022 lei - salariu mediu brut baza de calcul pentru 2011 a bugetelor de asigurari sociale).
Deruta multora privind contributiile datorate provine de la OUG 58/2010 care (in anumite conditii obliga PFA-le sa plateasca contributia individuala la pensii in cota de 10,5%, contributia individuala pentru sanatate in cota de 5,5% si contributia individuala pentru somaj in cota de 0,5 %) aceasta OUG a fost valabila in forma descrisa in paranteza intre 01 iulie 2010 - 13 septembrie 2010 , data (13 sep) cand a fost modificata de OUG 82/2010 care prevede contributii individuale numai pentru persoanele fizice acre obtin venituri din derpturi de autor si conexe precum si venituri din contracte/conventii civile.
Exista o prevedere legala privind reducerea impozitului pe venitul obtinut din activitati independente in cazul in care persoana fizica autorizata obtinea, in acelasi timp, si venituri salariale (angajat cu carnet de munca). Mai este in vigoare aceasta prevedere?
RASPUNS:
Conform art.43 din Normele la Codul fiscal HG 44/2004:
43. La stabilirea coeficienţilor de corecţie a normelor de venit se vor avea în vedere următoarele criterii:
- vadul comercial şi clientela;
- vârsta contribuabililor;
- timpul afectat desfăşurării activităţii, cu excepţia cazurilor prevăzute la pct. 44 şi 45;
- starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
- activitatea se desfăşoară într-un spaţiu proprietate a contribuabilului sau închiriat;
- realizarea de lucrări, prestarea de servicii şi obţinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
- folosirea de maşini, dispozitive şi scule, acţionate manual sau de forţă motrice;
- alte criterii specifice.
Diminuarea normelor de venit ca urmare a îndeplinirii criteriului de vârstă a contribuabilului se operează începând cu anul următor celui în care acesta a împlinit numărul de ani care îi permite reducerea normei. Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au şi calitatea de salariat sau îşi pierd această calitate se face începând cu luna următoare încheierii/desfacerii contractului individual de muncă.
Si asa cum spunea (scria) si dl G David atunci cand publica Norma anuala de venit ANAF-ul mentioneaza si aceaste reduceri:
EXEMPLU:
Norma de venit 2011 la Bucuresti prevede: 1. Pentru femeile care au implinit varsta de 60 de ani si barbatii de 65 de ani, reducerea normei de venit cu 40%
2. Pentru persoanele care au un contract de munca, pe perioada nedeterminata, cu timp integral, reducerea normei de venit cu 50%
3. Pentru persoanele cu handicap sau stare de invaliditate, reducerea normei de venit cu 50%
4. Reducere cu 50% pana la data de 31 decembrie a anului in curs pentru persoanele care se afla in primul an de activitate si au fost disponibilizate in ultimele 3 luni.
NORMA de venit la TIMIS in 2011, prevede:
NOTA : Normele de venit se reduc dupa cum urmeaza :
a) 40% pentru barbatii intre 60 - 65 de ani si pentru femeile intre 55 - 60 ani
b) 50% pentru barbatii peste 65 de ani si pentru femeile peste 60 ani
c) 50% pentru persoanele cu handicap grav si accentuat
In baza art. 49 alin. (2^1) din Codul Fiscal, Directiile generale ale finantelor publice teritoriale au aprobat norme anuale de venit actualizate, valabile in semestrul II (1 iulie 2010 – 31 desembrie 2010).
( pentru lamuriri (definirea meseriilor pentru care se aplica norma de venit) a se vedea si OMF 1847/2003).
CONCLUZIE:
Reducerile la norma de venit se stabilesc pe fiecare judet in parte in cadrul NORMELOR de venit care se stabilesc si publica anual de ANAF.