Liberalizarea preţului gazelor creşte povara facturilor la căldură, ne informează capital.ro.
Liberalizarea preţului gazelor va creşte povara facturilor la căldură. În această perspectivă, românii sunt nevoiţi să caute soluţii de reducere a cheltuielilor şi a risipei de energie. Statul promite termoizolarea unui număr dublu de apartamente faţă de 2016.
Mai bine de jumătate din cele 8,8 milioane de locuinţe din România beneficiază de o sursă proprie de încălzire. De asemenea, peste 50% din clădirile individuale ale ţării sunt amplasate în mediul rural, unde încălzirea cu lemne este încă preponderentă. Totuşi, numărul locuinţelor care folosesc gazul ca sursă primară de încălzire poate fi estimat la aproape patru milioane. Chiar dacă liberalizarea preţului gazelor, care ar trebui să aibă loc la 1 aprilie, va fi amânată, ea tot se va întâmpla până iarna viitoare, la presiunea producătorilor de gaze şi a Comisiei Europene. Marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, spun că liberalizarea va conduce la o majorare cu 45% a facturilor la încălzire.
Este devalorizarea lirei bună sau rea? Ce înseamnă Brexitul în bani, ne spune economica.net.
Lira sterlină s-a depreciat puternic după referendumul din 23 iunie 2016 prin care britanicii au votat ieşirea din Uniunea Euroepană. Până acum, cursul nu şi-a revenit. De regulă, devalorizarea banului este văzută ca semn rău; să vedem ce spune realitatea post-referendum.
De la 1,48 dolari înaintea referendumului istoric privind ieşirea Marii Britanii din UE, o liră sterlină mai valorează astăzi 1,24 dolari americani. Lira se menţine în banda 1,2 - 1,27 dolari începând din ultima parte a anului trecut, după ce Theresa May a anunţat că va declanşa procedurile de ieşire din UE până la 31 martie 2017.
Comentarii articol (0)