Soarta românilor din Regatul Unit stă în mâna negociatorilor de la Bruxelles. 14.000 au obţinut cetăţenie britanică, ne spune capital.ro.
Românii sunt a treia cea mai mare comunitate de minorităţi din Marea Britanie, după irlandezi şi polonezi, potrivit raportărilor oficiale. Cei mai mulţi lucrează în producţie, retail şi sănătate. Ce se va întâmpla cu aceştia, o dată cu Brexit-ul, este o necunoscută, mai ales pentru autorităţile de la noi.
Peste 234.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), potrivit Bloomberg. Dintre aceştia, doar 14.000 au obţinut cetăţenie britanică. Domeniile în care lucrează românii sunt construcţiile, distribuţia, hotelurile şi restaurantele, domeniul bancar şi finanţe, precum şi administraţia publică, educaţia şi sănătatea, agricultură, potrivit datelor trimise de Ministerul Muncii.
Prognoză pentru anul agricol 2017. Scăderi masive de producţie pentru cele mai importante culturi, scrie economica.net.
Anul agricol 2017-2018 se anunţă unul defavorabil fermierilor care vor avea producţii medii la hectar inferioare anului trecut, arată ultima prognoză a Comisiei Europene. Pentru orz sunt cele mai sumbre previziuni, cu scăderi de 11% ale producţiei la hectar faţă de 2016, în timp ce cultivatorii de grâu vor obţine în medie sub 4 tone la hectar.
Producţia agricolă a României ar putea fi anul acesta sub cea din 2016, indică prognoza aferentă lunii martie a Comisiei Europene. Astfel, cea mai mare scădere anuală este prognozată pentru grâu, cu o scădere a randamentului de 7,4% faţă de 2016, de la o medie de 4,05 tone la hectar la 3,76 tone la hectar. Acesata în condiţiile în care Comisia estimează că producția media a statelor UE va fi de 5,7 tone la hectar, cu 7,4% peste anul anterior. Scăderi ale producţie sunt prognozate pentru Portugalia (-12%), Slovacia (-15%) sau Spania (-10%), în timp ce Belgia ar putea raporta un plus de 36%, Franţa o creştere de 35% , iar Grecia de 23%.
Comentarii articol (0)