Legea prevenirii nr. 270/2017 a intrat în vigoare la 17 ianuarie 2018, doar că nu s-a putut aplica efectiv până azi, când a apărut în Monitorul Oficial și completarea ei necesară: actul normativ care cuprinde lista cu sancțiuni de care scăpăm la prima abatere (Hotărârea Guvernului nr. 33/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 107 din 5 februarie 2018).
Legea prevenirii urmărește, în principal, să-i educe pe antreprenori și pe persoanele fizice să prevină cât mai multe dintre greșelile pe care le fac apropo de (ne)respectarea legislației. Prevenirea face referire la faptul că firmele și cetățenii vor fi iertate la prima abatere, o dată la trei ani, pentru anumite fapte de natură contravențională. Acestea vor avea o perioadă determinată pentru a-și îndrepta greșelile, iar dacă se vor conforma, vor scăpa de amenzi.
1. Școlarizarea copiilor
Legea educației nr. 1/2001 se află pe lista cu sancțiuni publicată azi. Astfel, vor fi iertați la prima abatere părinții (sau tutorii) care nu iau măsurile obligatorii pentru școlarizarea copilului pe perioada învățământului obligatoriu. Aici, Legea educației prevede o amendă pentru responsabilii copilului cuprinsă între 100 și 1.000 de lei sau chiar munca în folosul comunității.
Atenție! Contravenția aceasta din Legea educației nu este nicidecum același lucru cu fapta penală ce constă în împiedicarea accesului la educației pentru cei mici și pentru care Codul penal stabilește o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau amenda (penală, nu contravențională!). Mai multe despre ce posibilități avem să ne școlim copiii acasă găsiți în acest material.
2. Contravenții în relația cu Fiscul
În cadrul inspecția fiscale personale, persoanele verificate au obligaţia de a depune o declaraţie de patrimoniu şi de venituri. Dar dacă această declarație nu e depusă, atunci persoana fizică verificată riscă o amendă uriașă, respectiv de la 10.000 la 50.000 de lei, potrivit Codului de procedură fiscală.
Cei care nu depun în termen chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale (la sosirea și plecarea din România) vor scăpa prima dată de amenda între 50 și 100 de lei, dar nu și la următoarele abateri.
3. Activități recreative și contravenții ce țin de zootehnie
În ceea ce privește alte activități recreative în natură, în Legea prevenirii se mai regăsesc și următoarele contravenții, prevăzute de OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și sancționate cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei:
- neanunţarea descoperirii oricărei peşteri;
- circulaţia cu bicicletele în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
- activităţile de turism ecvestru în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
- accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate.
Monta clandestină și menținerea de reproducători masculi necastrați cu intenția de a fi folosiți la monta clandestină, fapte care se pedepsesc cu amenzi între 500 și 1.500 de lei și între 250 și 500 de lei, vor fi și ele iertate la prima abatere.
4. Contravenții din Legea drepturilor de autor
Și Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe se află pe lista publicată azi cu câteva contravenții prevăzute cu amenzi între 3.000 și 30.000 de lei, legate de: respectarea dreptului de suită al autorului unei opere originale, de copiile operelor originale și de sumele precizate în lege pentru acestea; utilizarea unei opere care conține un portret și utilizarea unei corespondențe adresate unei persoane.
Comentarii articol (3)