În prezent, două instituții acordă garanții în scopul înlesnirii accesului la creditare: Fondul de Garantare al Creditelor Rurale (FGCR) și Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
La solicitarea sprijinului fondurilor de garantare, cel mai important avantaj este că, prin semnarea contractului de garantare, fondul preia parțial riscul de credit, facilitând accesul la creditele de investiții. Astfel, întreprinderile pot intra mai rapid în posesia resurselor financiare necesare implementării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile.
FGCR și FNGCIMM pot acorda până la 2,5 milioane de euro
Pentru accelerarea implementării proiectelor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale are, conform informațiilor publicate pe propriul site, un protocol de colaborare cu FGCR. Astfel, întreprinderile care au proiecte de finanțare aprobate, dar care nu dețin resursele financiare necesare implementării lor și nici garanțiile solicitate de bancă, pot solicita un ajutor din partea FGCR.
FGCR acordă, conform propriilor proceduri, o garanție de cel mult 80% din valoarea creditului, diferența până la 100% și dobânda aferentă urmând a fi suportată de către beneficiari sau terți garanți. Suma maximă pe care FGCR o poate acorda este de 2,5 milioane de euro și reprezintă suma maximă până la care instituția răspunde în cazul producerii riscului garantat.
În schimbul garantării creditului solicitat, FGCR percepe un comision ce variază în funcție de ratingul stabilit de instituția finanțatoare la acordarea garanției și este de cel mult 3,8% din suma garantată, respectiv soldul garanției pentru anii ulteriori.
FNGCIMM facilitează, întocmai ca FGCR, accesul la creditare prin garantarea parțială a împrumuturilor acordate de către băncile comerciale, contribuind astfel la accesarea rapidă a fondurilor nerambursabile. Valoarea maximă a garanției acordate este tot de 2,5 milioane de euro, echivalentul în lei la data aprobării garanției.
Plafonul maxim al garanției este, de asemenea, de 80% din valoarea împrumutului acordat de către instituțiile de credit. Plata garanţiei se face în termen de 90 zile calendaristice de la primirea Cererii de plată transmisă de Bancă. Răspunsul la solicitarea de garantare este acordat într-un termen foarte redus, de cel mult trei zile, conform informațiilor disponibile pe site-ul instituției.
Care sunt pașii pentru obținerea unei garanții
Dacă proiectul tău a fost selectat pentru finanțare și nu dispui de resurse financiare suficiente, va trebui să soliciți un credit bancar. Iată cum poți obține garanția necesară din partea fondurilor de garantare:
- beneficiarul va contacta o bancă comercială și va pregăti și va depune documentația solicitată;
- în cazul în care banca constată că întreprinderea solicitantă îndeplinește condițiile de creditare, dar nu dispune de garanții suficiente, solicită fondului participarea la împărțirea riscului de creditare, oferind o garanție de cel mult 80% din suma împrumutată;
- fondul de garantare analizează cererea băncii și documentele transmise și răspunde în termen de 15 zile cu privire la acordarea garanției și valoarea comisionului perceput;
- având aprobarea fondului de garantare, banca comercială acordă creditul solicitat și încheie contractul de creditare și contractul de garantare.
La solicitarea instituțiilor de credit, fondurile de garantare pot acorda garanții suplimentare în vederea înlesnirii accesului microîntreprinderilor și întreprinderilor mici la finanțare. În acest sens, solicitantul depune documentația necesară la bancă, aceasta având obligația de a o transmite către Fond. Principalele documente solicitate sunt:
- solicitarea de garantare întocmită de către bancă;
- declarații privind încadrarea în categoria IMM-urilor și confirmarea că societatea nu este o firmă în dificultate;
- declarația solicitantului privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
- o copie a dosarului de credit întocmit de bancă;
- copie a contractului de finanțare nerambusabilă care trebuie să includă și bugetul indicativ aprobat;
- actele de înființare ale întreprinderii;
- situațiile financiare anuale încheiate;
- ultimele balanțe de verificare întocmite;
- dovadă a faptului că societatea nu înregistrează datorii restante către bugetul general sau bugetele locale;
- planul de afaceri în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă.
Lista completă a documentelor solicitate de către FGCR în vederea aprobării unei garanții poate fi consultată aici.
Comentarii articol (0)