În prezent, antreprenorii care au obținut finanțare prin intermediul programului Start-up Nation, dar care nu au bani proprii necesari implementării planurilor de afaceri sunt nevoiți să solicite credite bancare de tip punte din partea celor trei bănci autorizate: BCR, Banca Transilvania sau CEC Bank.
Pentru a analiza cererea de credit primită din partea firmelor start-up, băncile solicită o serie de documente din partea acestora, multe dintre ele având un termen limită de valabilitate. Atunci când dosarul de credit este complet, banca îl transmite către FNGCIMM, o instituție care ar trebui să acorde garanții pentru 80% din valoarea împrumutată de către antreprenori.
Procedura solicită ca documentația să aștepte, de asemenea, aprobarea unui fond de contragarantare, iar acest lucru determină expirarea documentelor prezentate de către antreprenor în etapa inițială. Din acest motiv, dosarele sunt returnate băncilor comerciale pentru a fi completate cu documente în termen de valabilitate, moment din care întreaga procedură este reluată practic de la început.
Ca urmare a faptului că numeroși beneficiari s-au confruntat cu această problemă, FNGCIMM a aprobat crearea unui mecanism simplificat, care presupune ca documentele din cadrul dosarului de creditare să se afle în termen de valabilitate la data aprobării finanțării de către bancă.
În acest context, expirarea diverselor documente, cel mai bun exemplu fiind chiar certificatului de atestare fiscală, pe parcursul procesului de analiză nu mai constituie un motiv de respingere a dosarelor solicitanţilor.
Măsura luată va conduce la o accelerare a procesului de acordare a creditelor bancare, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la implementarea rapidă a planurilor de afaceri aprobate în cadrul programului Start-up Nation.
Rolul FNGCIMM în procesul de creditare a afacerilor debutante
Una dintre principalele probleme care întârzie implementarea proiectelor finanțate din fonduri nerambusabile este tocmai accesul dificil la creditare, ca urmare a lipsei garanțiilor solicitate de către instituțiile de credit. Beneficiarii proiectelor finanțate din surse nerambusabile pot solicita obținerea unei garanții de cel mult 80% din valoarea împrumutului, asigurând derularea rapidă a proiectelor proprii.
La solicitarea sprijinului fondurilor de garantare, cel mai important avantaj este că, prin semnarea contractului de garantare, fondul preia parțial riscul de credit, facilitând accesul la creditele de investiții. Astfel, întreprinderile pot intra mai rapid în posesia resurselor financiare necesare implementării proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile.
Antreprenorii ale căror cereri de finanțare au fost selectate pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation, dar care nu dispun de resurse financiare suficiente, vor trebui să solicite un credit bancar. Pe scurt, etapele necesare pe care o firmă le va parcurge sunt următoarele:
- beneficiarul va contacta o bancă comercială și va pregăti și va depune documentația solicitată;
- în cazul în care banca constată că întreprinderea solicitantă îndeplinește condițiile de creditare, dar nu dispune de garanții suficiente, solicită fondului participarea la împărțirea riscului de creditare, oferind o garanție de cel mult 80% din suma împrumutată;
- fondul de garantare analizează cererea băncii și documentele transmise și răspunde în termen de 15 zile cu privire la acordarea garanției și valoarea comisionului perceput;
- având aprobarea fondului de garantare, banca comercială acordă creditul solicitat și încheie contractul de creditare și contractul de garantare.
Lista documentelor necesare obținerii unei garanții din partea FNGCIMM sunt amintite în cadrul acestui articol.
În final, comisionul perceput de către FNGCIMM pentru garantarea împrumutului bancar se adaugă costului general al creditului, fiind însă o cheltuială eligibilă pe care antreprenorii o pot deduce prin intermediul ajutorului financiar nerambusabil. Despre costurile de creditare am scris aici.