Programul Start-up Nation a generat cel mai mare interes de-a lungul ultimilor ani. Astfel, în perioada în care sesiunea de depunere a proiectelor a fost activă, antreprenorii au înregistrat peste 19.000 de planuri de afaceri.
Dintre acestea, puțin peste 9.600 au fost aprobate, astfel că primele contracte de finanțare au fost deja încheiate, procesul fiind, în acest moment, în plină desfășurare. Deși termenul limită pentru semnarea acordurilor de finanțare este 29 septembrie 2017, numărul redus al funcționarilor din cadrul Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație cu atribuții de verificare a conformității și eligibilității proiectelor face puțin probabilă respectarea termenului asumat prin intermediul schemei de minimis.
În prezent, antreprenorii care au fost anunțați cu privire la aprobarea planurilor de afaceri au inițiat discuțiile cu băncile în vederea obținerii creditului punte necesar implementării proiectelor, iar condițiile de creditare nu sunt, nici pe departe, atât de facile pe cât se așteptau aceștia. Astfel, la momentul aprobării creditului-punte, antreprenorii sunt nevoiți să efecuteze mai multe plăți în avans.
Dobânda bancară, doar o parte a costului de finanțare
Dintre cele trei bănci acceptate în cadrul programului Start-up Nation, BCR percepe cea mai mică dobândă pentru acordarea creditului – punte, respectiv de 583 lei / lună. În același timp, Banca Transilvania percepe o dobândă de 650 de lei / lună, iar CEC Bank de 665 de lei / lună.
Dobânzile practicate de bănci vor fi achitate de către antreprenori pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului de credit, până în momentul în care ajutorul financiar nerambusabil va fi încasat.
Comisioanele bancare cresc costul finanțării
Conform condițiilor de creditare, Banca Transilvania percepe un comision de acordare de 0,75% din valoarea creditului punte. În cazul unui proiect de valoare maximă, banca solicită, la momentul încheierii contractului de finanțare, o sumă de 1.500 de lei.
Același comision este perceput și de către CEC Bank, plata acestuia fiind necesară, de asemenea, la momentul încheierii contractului de finanțare.
Ambele bănci solicită și plata unui comision de gestiune, aplicabil, însă, în mod diferit: în timp ce Banca Transilvania solicită o plată lunară de 160 de lei până la rambursarea integrală a creditului bancar contractat, CEC Bank solicită o singură plată de 1.500 de lei la momentul încheierii contractului de finanțare.
În același timp, BCR a grupat toate comisioanele percepute pentru acordarea creditului punte într-un singur supra-comision de 2% din valoarea totală a sumei împrumutată, ceea ce înseamnă că, pentru a contracta un credit de 200.000 de lei, antreprenorul trebuie să achite băncii un comision de 4.000 de lei. Conform ofertei cadru a băncii, acest comision va fi perceput în tranșe egale, pe întreaga durată de valabilitate a contractului de credit.
Comisionul fondului de garantare, identic în cazul celor trei bănci
Pentru acordarea creditului punte, băncile vor solicita garanții. În lipsa unor bunuri proprii pe care să le aducă drept gaj, antreprenorul poate solicita garanția acordată de Fondul Național pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Indiferent de banca prin intermediul căreia se va realiza implementarea proiectului, FNGCIMM garantează 80% din valoarea creditului ,în schimbul unui comision de 3,8%.
Precum în exemplele anterioare, pentru contractarea unui credit punte de 200.000 de lei, comisionul FNGCIMM va fi de 6.080 de lei, care ar trebui achitat, de asemenea, înaintea semnării contractului de creditare.
Astfel, bazându-ne pe ipotezele prezentate anterior, costurile totale aferente unui credit bancar în valoare de 200.000 de lei sunt prezentate mai jos:
* a fost inclusă și valoarea comisionului de garantare aferent creditului punte
Deși are cea mai mică dobândă aplicată creditului punte, BCR nu are și cele mai mici costuri totale de creditare, după cum se poate observa și din tabelul anterior.
Descarcă de mai jos, în mod gratuit, aplicația noastră și calculează cât trebuie să achiți pentru implementarea proiectului tău. Particularizează calculul cu valoarea creditului necesar și cu durata de rambursare integrală a împrumutului.