La finalul săptămânii trecute, Radu Oprea, ministrul de resort al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) s-a întâlnit cu reprezentanți ai celor trei bănci care acordă în prezent credite puncte necesare implementării planurilor de afaceri aprobate prin intermediul programului Start-up Nation 2017. La această întâlnire au participat de asemenea reprezentanți ai FNGCIMM, dar și ai Fondului Român de Contragarantare (FRC).
Antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost aprobate în cadrul primei sesiuni desfășurate în 2017 au reclamat în nenumărate ocazii faptul că obținerea creditului punte, dar mai ales obținerea garanției din partea FNGCIMM și FRC a fost anevoioasă. Cele mai multe probleme reclamate au fost legate de întoarcerea dosarului depus la FNGCIMM, atunci când termenul de valabilitate al certificatului de atetare fiscală expira. Ca o consecință, mulți antreprenori au renunțat la
În prezent, conform datelor prezentate vineri de către Radu Oprea, un număr de 4.280 de credite punte au fost deja aprobate, iar 383 de dosare sunt încă în faza analizei bancare.
Creditele punte aprobate de către cele trei bănci partenere:
- BCR a aprobat un număr de 1.418 credite;
- Banca Transilvania a aprobat un număr de 1.684 credite;
- CEC Bank a aprobat un număr de 1.188 credite.
Un număr de 3.754 de dosare au fost transmise de către cele trei bănci către FNGCIMM:
- BCR a transmis către FNGCIMM un număr de 1.144 de dosare;
- Banca Transilvania a aprobat un număr de 1.671 de credite;
- CEC Bank a aprobat un număr de 939 de credite.
Conform estimării făcute de către Radu Oprea, băncile și FNGCIMM vor finaliza aprobarea tuturor creditelor si a componentelor de garantare până la finalul lunii aprilie 2018.
Până la finalul săptămânii trecute, 862 de antreprenori au transmis deja cereri de rambursare către Agențiile Teritoriale pentru IMM-uri și Cooperație. Dintre acestea, aproximativ jumătate au fost efectiv plătite, restul fiind în diverse etape ale verificărilor făcute de către finanțator (verificări și clarificări) și băncile finanțatoare (vizitele la fața locului).
Programul Start-up Nation a finanțat în cadrul primei sesiuni lansate în cursul anului trecut peste 8.000 de planuri de afaceri, oferind un ajutor financiar nerambursabil de 100% din valoarea eligibilă, dar fără a depăși 200.000 de lei. Astfel, antrenorii își vor putea finanța în perioada următoare achizițiile de utilaje, echipamente, mobilier sau realizare site-uri web pentru promovarea afacerii și produselor proprii. În plus, programul de finanțare acordă un sprijin nerambursabil pentru plata salariilor, a contribuțiilor sociale, dar și a utilităților și chiriilor pentru o perioadă de până la 12 luni.
Planurile de afaceri aflate în prezent în etapa de implementare trebuie să fie finalizate până cel târziu la data de 29 septembrie 2018.
Comentarii articol (0)